СЕКОЈ КРАЈ Е НОВ ПОЧЕТОК: ЗОШТО РАЗВОДОТ БЕШЕ НАЈДОБРОТО НЕШТО ШТО МИ СЕ СЛУЧИ

Многу луѓе сметаат дека разводот е загуба. Гледате наоколу со ужас и мислите дека сте поминале години од животот играјќи ја улогата на сопружник, а сега не ви останува ништо. Вие самите не разбирате кој сте, каде одите, што сакате… И иако оваа загуба може да изгледа катастрофална на почетокот, разводот всушност може да биде подарок што го менува животот. На крајот на краиштата, никогаш порано не сме размислувале за овие работи, но сега е можно да откриеме кои сме. Сега започнува ново поглавје во вашиот живот, а ова е прекрасна можност да погледнете внатре и да ја откриете вашата вистинска празнина.

Сега имате нешто што претходно го немало: време за себе и енергијата што претходно била потрошена за одржување на бракот во живот, која буквално пукна во шевовите. Сакале или не, разводот сега ни овозможува да го „пренасочиме ова шоу“. Сега пронајдовте нешто за што не сme сонувале досега: независност, слобода, способност да предизвикувате и да растете. Тоа не значи дека сите овие работи се невозможни во бракот. Но, за сето тоа е потребно време и решителност.

Сега буквално сте истиснати од вашата комфорна зона: сакале или не, мора да продолжите и да ги освојувате врвовите. Дури и ако сè уште имате болка, или обратно – лути сте и огорчени, запомнете дека навистина сте го добиле подарокот. Ако правиш сè како што треба, животот ќе се промени непрепознатливо. Крајот на бракот не е крај на светот. Ова е всушност втора шанса што многумина ја посакуваат, но можеби никогаш нема да ја добијат.

Прифатете го овој благослов со благодарност, ве чека нов живот! Размислете за тоа кога ќе помисли дека „не сте доволно добри“. Ова не е вистина. Сосема спротивно: вие сте победници затоа што го добивте она за што многумина можат само да сонуваат. Така, оставени сами, конечно можете да одговорите на тешките прашања: Како да го гледам мојот нов живот? Што точно ме спречува да живеам како што сакам? Што треба (треба) да се промени кај себе и во животот за да не се повторат претходните грешки во врските?

Работата е во тоа што кога ќе ги погледнеме нашите животи од поинаков агол, можеме подобро да се разбереме себеси. Имено: она што навистина го сакаме, она што не плаши е прашањето кои луѓе и шаблони треба да се избегнуваат за да не паднеме повторно во замката на нездрави врски.

Да, од што толку се плашевме – разводот веќе ни се случи. Но, никој не умре! Преживеавме. Тоа значи дека станавме посилни и можеме се.