Се вратила од Германија во Makeдонија: Ништо не можев да заштедам, живеев во гарсоњера

Франка пред три години замина на работа во Германија. Таа најмногу работела во обложувалници. Но, таа отсекогаш сакала да започне приватен бизнис во нејзината Македонија. Се вратила и отворила салон за убавина во Штип, каде работи со полно работно време. Како што вели, ниту една секунда не зажалила што се вратила од Германија.

Имав солидна плата и добро работно време, но не видов напредок“, изјави Франка. „Таму беше убава работа, но не видов никаков напредок. Мислам дека и за 10 години ќе живеев таму во гарсоњера со такви работи… Не потценувам ниту една работа, но тоа не беше работа што ја сакав туку морав да ја работам.

Секој месец имав некои приоритети за плаќање, како станот и комуналиите, па не ми останаа пари да инвестирам во себе, односно во образованието“, вели Франка. Како што вели, никогаш не се видела како засекогаш можи да живее во Германија, но немала намера да се врати ни толку брзо.

„Дојдов лани на одмор и останав тука, не се ни вратив. Тоа беше сосема случајно. Почнав да работам во салон за убавина, тоа беше мојата прва работа тука, а потоа онаа што ја посакував. Така дојдов до идеја да го отворам овој салон“. Вели дека во Германија работела по околу 7 часа дневно и дека работата „и била супер“.

Проблемот е што таму одиш само на работа – дома, дома – работа. На сите им е досадно. Кога ќе поканите некого на кафе, никој нема затоа што како и секој има што да прави дома. Ме убиваше. Не е дека немав со кого да пијам кафе. Овде треба да бирате со кого ќе се дружите, а таму се дружите со кој и да треба. Можеби звучи глупаво затоа што имам добри пријатели таму, но не знам како поинаку да кажам“.

На прашањето колку пари и остануваат секој месец во Германија, кога собира и одзема сè, кратко одговори. „Не е ништо. Барем за мене. Земаш плата и со неа исто како и кај нас живееш нормално. Затоа реков дека Германија не е тоа што беше. Единствената предност што Германија ја има пред Македонија е пензијата.

Правилно е мислењето на луѓето да одат таму и да заработат пензија, но јас не мислам така. Да го поминам најдобриот период од мојот живот правејќи нешто што не ми се допаѓа во земја што не е моја, само да заработам пензија, не би го правел тоа. Мислам дека овде може да се живее уште поубаво отколку таму. Нема да бидам единствениот со босанска пензија. Мислам дека и овде луѓето живеат убаво кога се во пензија“.

„Не се покајав што се вратив ниту една секунда. Никогаш повеќе не би сакала да одам на друго место. Навистина би сакала да останам овде и да постигнам се што замислив“, изјави Франка.