Се извлекла за влакно – Преживеала пад од над 4 километри(ВИДЕО)

Американка за чудо преживеа пад од височина од над 4 километри откако ногата и се заглави во падобран Џордан Хетмејкер од Вирџинија Бич во САД го направи својот прв скок со падобран во 2015 година и веднаш се заљуби во скокањето со падобран. 35-годишната девојка подоцна одлучила да тренира за лиценца, која ќе и овозможи сама да скока со падобран, но на 14 ноември 2021 година, на нејзиниот шеснаесетти скок, нешто тргна наопаку; навистина, таа имаше среќа што не беше нејзиниот последен скок.

По околу десет секунди слободен пад, таа се оддалечи од авионот и го повлече јажето за да го ослободи падобранот, но падобранот на пилотот – помалиот што излегуваше пред главната капа на падобранот – и беше завиткан околу нејзината нога. Ногата потоа и висела во воздух додека паѓала со брзина од 201 км на час, без ништо да ја успори, а додека очајно се обидувала да се ослободи, нејзиниот резервен падобран автоматски бил пуштен.

Еден кретен ослободување ја катапултираше главната крошна на падобранот од нејзината торба, а два надуени падобрани одлетаа еден од друг туркајќи ја на земја уште побрзо. Се се случи многу брзо. Немав размислувања бидејќи се вртев па не знаев што се случува – се сеќава Џордан.

Таа удри во земјата 20 секунди откако го повлече јажето за ослободување и остана свесна цело време – иако можеби сакаше да не го стори тоа. „Најпрво се обидов да се турнам од земја, а кога не можев ништо да мрднам, првата мисла беше дека сум парализирана“, вели таа. Прво удрив со левата нога, а потоа отскокнав од задникот и слетав на лицето и така го скршив грбот. Тоа беше само исклучително болно трнење низ долниот дел на грбот и преку ногата – се присети таа.

Брза помош ја пренела во општата болница Сената Норфолк, каде и било кажано дека скршила поголем дел од долниот дел од грбот, тибијата и скочниот зглоб и дека се здобила со повреда на ‘рбетниот столб.

Џордан мораше да го помине поголемиот дел од месецот во болница, каде што лекарите и го декомпресираа ‘рбетниот мозок, пред таа да се подложи на операција на спинална фузија и да ги отстрани коскените фрагменти. Таа имаше и операција каде што лекарите мораа да и ја „поправат“ скршената тибија и глуждот.

И покрај сето тоа, таа остана благодарна и позитивна. „Бев многу благодарна што останав жива“, се сеќава таа. Таа сега планира двонеделно планинарење до Монт Еверест и покрај тоа што сè уште страда од повреди на ‘рбетниот мозок.