Се карам со мојата свекрва со денови – Не можам да и докажам дека не е во право! Што да правам?

Како да излезете од навидум безизлезна ситуација? „Мојата помала сестра се омажи кога беше многу мала. Имаше само 19 години кога реши да се омажи за момче од средно училиште. На крајот на учебната година, парот наместо да матура, отиде кај матичар. Бидејќи не можевме да се „разумиме“ со нив, решивме да ги поддржиме. Тој имаше мајка која беше многу разумна жена. Бидејќи имала два стана, им дала еден.

Ги советувала да почекаат малку со детето, да му дадат шанса на бракот. Сите се согласивме со нејзината желба. Моите сестра и зет почнаа да учат и да работат. Тие беа навистина пар за пример. Кога наполнија 25 години, се роди син како круна на нивната љубов – Максим. Детето било копија на неговиот татко. Свекрвата од се срце им помагала околу детето. Кога Максим не можел да оди во градинка – се грижела баба му.

Кога сестра ми и зет ми одеа во кино или на забава – детето беше со баба му. Но, среќните денови засекогаш ги нема кога момчето наполни две години. Имено, мојот зет имал сообраќајна несреќа во која починал на лице место. Сестра ми беше очајна. Тој беше првиот и единствениот маж во нејзиниот живот. Љубов голема како куќа. Таа не знаеше како да продолжи. Свекрвата беше тука за повторно да и помогне. Тоа беше нејзината сила.

Се грижеше и за неа и за бебето додека сестра ми не застана на нозе. Бидејќи не можела сама да го издржува детето, се вселила кај свекрвата и им го изнајмила нивниот стан на станари. Така поминаа седум полни години. И тогаш сестра ми повторно се заљуби. Таа најде пристоен маж за себе. Тој човек сакаше да се ожени со неа, да се грижи за нејзиното дете. Сепак, нејзината свекрва не сакаше да слушне за тоа:

Како можеш?! таа постојано велеше. Сестра ми беше очајна. Ја сакаше својата свекрва, ја ценеше и почитуваше. Сите тие нејзини зборови беа тешки за неа. Таа не сакаше да ја повреди, но очигледно ја повредуваше. Таа побара совет од нас – нејзиното семејство. Нашата мајка реши да разговара со нејзината свекрва.

Таа и рекла: “Гозо, син ти не може да се врати. Ќерка ми е уште жива. Таа е вдовица речиси десет години. Никој не мисли дека ќе го заборави синот. За волја на Бога, тука е Максим кој ја потсетува на него секој ден. Само те молам, не ја ставај во таа кутија до него! Навистина не е фер!“

Сепак, свекрвата нема ни да слушне. Таа само повторува дека ќе се бори за старателство над детето и дека нема да го даде внукот на непознато лице за старателство.

Не знаеме што да правиме и како да размислуваме со тоа?“