„Се колнев дека нема да бидам како мајка ми, но забележав дека се претворам во неа“

Мојата мајка е извонредна. Додека растев, често ја гледав како негативецот, а мојот татко како херој. Мојот татко беше Господин Чист, бидејќи тој беше домаќин долго време. Се грижеше за домаќинството, додека мојата мајка одеше на работа секое утро. Иако беше премногу зафатена со нејзината малечка продавница за чевли, успеваше да ми биде родител и мене и на уште две други деца.

Таа има силен карактер и верувајте ми кога велам дека дури и најсилниот маж на светот ќе се исплаши кога ќе ја види. Сè уште ми е свежо сеќавањето дека брзавме да ги измиеме валканите чинии во кујната и да ги избришеме масите, па и прозорците, пред таа да дојде дома. Сè што изгледаше валкано, ја лутеше. И верувајте ми, не би сакале да ја налутите мајка ми, бидејќи нема да престанете да слушате проповеди додека не го изгубите трпението и не почнете и вие да викате.

Мојата мајка сакаше да нè провоцира додека не се налутевме, но откако ќе ја достигнеме точката на заситеност, потоа го преиспитуваше нашето однесување и почит кон неа. Лудо, нели? Порано се колнев дека нема да бидам како неа кога ќе имам сопствено семејство. Но, морам да ви кажам една тајна.

Неодамна забележав дека се однесувам како неа. Се претворам во мојата мајка, верзија 2. Го присвоив нејзиниот родителски стил и нема да му се извинувам на мојот син за тоа. Зошто? Бидејќи родителскиот стил на мојата мајка ме донесе таму каде што сум сега. Ова се неколку родителски лекции од мајка ми.