Се криел во пештери 25 години, а она што го направил изгледа неверојатно

Уметникот Ра Полет ја помина последната деценија одејќи во пештери со песочник во Ново Мексико секој ден и поминувајќи време внатре. Со години правеше темни места од темни пештери во кои си играат светлината и облиците. Ра сè правеше со рака, без ничија помош или механизација. Тој беше инспириран, пред сè, од природата и сакаше целосно да ја истражи. Тој направи различни соби, ги прободе за да внесе природна светлина и нацрта различни форми и структури на ѕидовите.

Без тунелот, во овие пештери би било целосно темно. Како што вели, додека работел на овие пештери, ја истражувал не само природата, туку и себеси. Да направам нешто добро и убаво. треба да го вложите целото себе. Неопходно е да се има емоционална, ментална и физичка сила. Обрнував внимание на најмалите детали. Сè правев со свои раце и затоа најважно е добро да се забавуваш на секоја работа што ја работиш – изјави уметникот.

Сепак, Полет верува дека сепак ова ќе биде неговиот последен проект. Освен што ја истражувал природата и себе, открил и што значи да се биде сам и далеку од луѓето и цивилизацијата. Уметникот се надева дека неговите пештери ќе најдат корисна цел, покрај уметничката што веќе ја има.

Уметникот потекнува од областа Рио Ариба, каде постојано се присутни тензиите меѓу белците и латиноамериканците. Тој се надева дека овие пештери ќе им помогнат на луѓето да најдат мир и да ги обединат.

Погледнете ги неговите неверојатни дела!