Се оженив за да бидам среќен и тоа беше најголемата грешка во мојот живот

Треба да го разберете ова пред да стапите во брак. Да се ​​ожениш за да бидеш среќен или среќен е најголемата грешка во животот. Пријателство. Поддршка. Сексуалност. Семејство. Рекреација. Од овие причини се венчате. Затоа Бог го создал бракот. Тука е проблемот: тоа не е она со што повеќето луѓе стапуваат во брак. Барем не затоа се оженив. Се оженив за да бидам среќен. Не ме сфаќајте погрешно. Ме интересираа и тие други работи. Таа ми беше најблиска пријателка. Имаше повик за нашиот заеднички живот за кој и двајцата бевме возбудени. Се*с… ах… да. И двајцата сакавме семејство еден ден. Но, ниту една од тие причини не беше причина.

Како и милиони и милиони други Американци, се оженив за среќа. Ова на почетокот изгледа безопасно. Всушност, звучи романтично. Но, проблемот е што среќата е резултат на здрав брак. Таа не е причина за брак. Среќата е одлична работа, но е нуспроизвод, она што се создава во бракот. Тоа не е целта на бракот. Бог не го погледна Адам и рече: „Тој изгледа тажно. Му треба поддршка. Нему му треба уште едно човечко суштество за да ја задоволи жедта на неговата душа. Ќе му создадам асистент кој ќе ги задоволи неговите најдлабоки копнежи. Еве, притисокот е врз вас“. Се разбира не. Само Господ може да го направи тоа.

Сопругата не е замена за Бога. Целта на бракот не е да се најде половината што недостасува. Целта е да си помагаме еден на друг за да станеме такви какви што сакал Бог да бидеме; кои навистина треба да бидеме. Во бракот двајца се партнери додека не го постигнат тоа. Тие го гледаат најдоброто еден во друг; начинот на кој Бог ги создал да бидат и да се туркаат едни со други кон таа цел.

Не стапувајте во брак затоа што мислите дека таа е „вистинската“. Верувај ми, не е. Такво нешто не постои! Но, ожени се кога ќе видиш кога Бог преобразува некого и кога тоа ќе те сјае. Кога сакате да бидете дел од таа идна приказна за трансформација. Кога сте свесни дека ќе биде долго и кривулесто возење, но не сакате да пропуштите ниту една милја; затоа што веруваш дека Бог ги повикува и сакаш да бидеш дел од тоа.

Мојата сопруга ме прави подобра личност. Таа го предизвикува најдоброто од мене. Ме поканува да живеам онака како што навистина сум, она што Бог ме создал да бидам. Тоа го предизвикува и најлошото кај мене. Она што Павле го нарекува „тело“. Грди, непослушни делови од мене кои не сакаат да се променат. Ја открива мојата себичност и мојата гордост.

Бракот покажува што сте навистина
Затоа бракот е скромен. Верував дека сум прилично добар човек и потоа се оженив Излезе дека сум ѓубре. Лесно е да се биде пристоен тип кога живееш во балон. Но, кога ќе влезете во брак, тоа покажува што сте навистина. Тоа е како да стискаш сунѓер. Сè што е внатре излегува, било да е добро или лошо. Зачуден сум кога слушам еден дечко на свадба како вели: „Ветувам дека ќе те направам среќна“. Сакам да станам и да врескам: „Не можеш да го исполниш тоа ветување! Тоа е невозможно! Ти не си Бог!

Дали е чудно што оправдувањето за развод е „заслужувам да бидам среќен“? Ако му верувате на вашиот сопружник дека ќе ве направи среќни, прашање на време е кога тој/таа ќе ве изневери. Нашиот начин на размислување за среќата е длабоко погрешен. „Заслужувам да бидам среќен. Навистина? Не сум сигурен дека е така. Целиот живот е дар од Бога Создателот. Кога веруваме дека имаме право на „живот, слобода, откривање на среќата“, но спротивно на она што го кажува американската пропагандна машина, среќата не е во ред. Тоа е подарок. Бог не ни должи ништо. Ниту нашите сопружници ни должат нешто. Сето тоа е подарок.

Треба да го разберете ова пред да стапите во брак. За жал, не го сторив тоа и предизвикав многу болка (да не зборуваме колку ја повреди мојата сопруга). Ако влезете во брак за да најдете среќа, ќе доживеете разочарување Ако стапите во брак барајќи среќа, се што ќе се случи е да бидете исполнети со разочарување. Не ме сфаќајте погрешно. Бракот е неверојатен! Но, тоа не е рај на земјата. Бракот е кога двајца скршени луѓе влегуваат во заедница за да ги следат Божјите повици за нивните животи.