Се омажив за маж кој го привлекува истиот пол и благословена сум

Мојот сопруг се бори со истополовата привлечност. Како и јас, Сем дојде на овој свет со вродена и ненаситна желба за она што води до смрт. Како и јас, тој влезе во нашиот брак носејќи ја тежината на болката што не ја бараше и лузните од погрешните избори што не може да ги промени. Кога луѓето не се доволно шокирани за да замолчат откако ќе научат, тие обично не прашуваат „Па… како е?“ И искрено можам да одговорам дека е тешко. Осамен. Болно и застрашувачко.

Но, конечно, со еднаква искреност и преголема радост, можам да кажам: „Но, каде што гревот се изобилуваше, благодатта беше многу повеќе“. Не, никому не би го посакал минатото на мојот сопруг, но не би ја менувала нашата приказна за ништо.Нашиот брак не е единствен во овој поглед. Без неговите минати и сегашни гревови, Сем и јас можевме да се повлечеме заедно цел живот и да го пропуштиме чудото. Но, поради борбата на сопругот со истополовата привлечност, можеме да го видиме нашиот брак како што е секој христијански брак: чудесно, опасно, славно и громогласно сведоштво за големината на Божјото откупување и добрината на неговиот план.

Кога бев второ одделение, ја вложив својата вечност на Светото писмо. Кога се омажив за Сем, го вложив мојот живот во Писмото. Осумгодишното девојче по крштевањето вложи најдобро што можеше, но жената на олтарот значеше се или ништо, и таа го знаеше тоа. Ако згрешив, немаше да ме чини по смртта. Тоа би ме чинело денес, утре и секој ден до крајот на мојот живот. Библијата одеднаш веќе не беше нешто на што можев да посветам половина час; Морав да го градам мојот живот на Библијата и требаше да стојам на таа основа во секое време.
Нашите сведоштва се секогаш интересни. Неодамна седевме во нова мала група и внимателно слушавме додека секоја нова двојка раскажуваше сведоштво за тоа како се запознале со Исус и еден со друг. Тогаш дојде редот на нас.

Одговорите секогаш варираат. Понекогаш има фасцинација. Понекогаш страв. Понекогаш видлива одвратност. Сите ние се наоѓаме помеѓу очајна желба за заедница и смртен страв од ранливост. Има вистинска болка, вистински солзи, вистинска смеа и, фала богу, вистинско заедништво. Заедно негуваме очајна љубов кон Божјата реч и славна посветеност на неговиот план. Луѓето понекогаш ми велат дека сум храбра да ја споделам мојата приказна. Јас не сум. Јас сум благословен.