Се откажал од алкохолот и забележал 8 неверојатни промени на неговото тело

Откако се откажал од алкохолот, забележал неверојатни промени во неговото тело и во неговата психа. Ако размислувате да се откажете од алкохолот, можеби се прашувате какви несакани ефекти може да доживеете. За ова бил заинтересиран и јутјуберот Леон Силвестер, кој решил да спроведе експеримент. Се откажал од алкохолот и забележал осум работи, некои добри, а некои лоши.

„Ако се чувствувате како да „откачувате“oд дрога, правите добра работа“, вели Леон, додавајќи дека луѓето кои развиле зависност од алкохол можеби ќе треба да побараат лекарска помош кога ќе ја напуштат оваа навика.

Поздрава кожа
Пиењето алкохол предизвикува црвенило, кое ќе исчезне кога ќе престанете да го пиете. Леон објаснува дека алкохолот ја дехидрира кожата.
„Кога ќе престанете да пиете алкохол, ќе пиете многу повеќе вода, а кожата ќе се обнови и ќе добие здрав сјај, а брчките и знаците на замор ќе исчезнат“, додава тој.

Страста
Алкохолот предизвикува зависност, па ако сте го конзумирале долго време, можете да дојдете во состојба да го посакувате. „Можеби се чувствувате како да пропуштате во некои ситуации ако не пиете. На пример, за време на ноќно излегување. Важно е да се знае дека тоа е нормално“, посочува тој.

Притисокот на општеството
Можно е пријателите да ве поттикнат да наздравите, но вие мора да научите да го одбиете.„Поголемиот дел од времето, ако вашето друштво е нормално, тие ќе разберат“, смета Леон.

Подобро спиење
„Иако може побрзо да заспиете со алкохол, неговиот квалитет е многу полош. Кога ќе престанете да пиете, можеби ќе ви биде потешко да заспиете, но следното утро ќе се чувствувате многу поодморени“, вели Јутјуберот.

Желба за слатки
Консумирањето алкохол, кофеин или шеќер доведува до ослободување на допамин или серотонин. Кога ќе престанете да ги консумирате овие работи, како што е алкохолот, вашето тело ќе копнее за слатки. „Не биди строг кон себе. Се опоравувате и на вашето тело ќе му треба време да се навикне“, заклучува тој.

Ментална јасност
Без алкохол ќе размислувате многу појасно и полесно ќе донесувате одлуки, сфатил Силвестер.

Страв од пропуштање
„Искрено, за да го промените односот со алкохолот, ќе биде потребно извесно време“, тврди Леон. Тој додава дека ќе биде потребно време за да научите да се дружите со луѓе без капка алкохол, но наскоро ќе сфатите дека таквите врски се поискрени и поцврсти.