Се преселила во Норвешка пред една година: Еве зошто никогаш нема да се вратам!

Одлуката да се преселите во друга земја е една од најголемите и најрадикалните што можете да ги донесете во животот. Една Македонка собрала храброст и се преселила во Норвешка, а по една година ги открива најважните факти кои ги заклучила додека живеела во друга земја:

Норвешка е многу побогата земја од мојата родна Македонија Нивото на корупција е исклучително ниско Судовите овде судат праведно Здравствениот систем ме остави без зборови, во позитивна смисла Овде сè оди полека, но секогаш на подобро Многу е бесплатно (влез на многу места, многу поправки) Никој не ја заклучува терасата овде – тоа парче небо што го имате овде се цени Овде никој не краде сијалици од ходникот, оти и тие се бесплатни

Овде луѓето шетаат со своите деца и возат велосипед како семејство, наместо како семејство да седат пред екранот. Овде никој не остава ѓубре во природата Сообраќајните несреќи се многу ретки, а веќе неколку години ниту едно дете не загинало во сообраќајна несреќа Овде луѓето не ја надминуваат дозволената брзина, многу внимаваат на сообраќајот

Велат дека Норвежаните имаат долг живот бидејќи се една од најбогатите земји. Не – Норвежаните многу внимаваат на своето здравје, не пропуштаат или одложуваат прегледи – затоа живеат повеќе од 90 години Овде луѓето не се пијат и не пушат Во Норвешка превентивните прегледи се потполно бесплатни и нормално е да одите на лекар и кога немате ништо. Единственото нешто што е скапо е поправка на забите, но нивното чистење е бесплатно

Рутинското годишно земање крв е исто така бесплатно Што и да ви се случи, ве лечат на сметка на државата Сосема е нормално да се видат пензионери како пешачат или патуваат низ целата земја овде. Така го штитат своето здравје и бракот Луѓето овде се тивки и културни; никогаш нема да видите некој како зборува на телефон во полно метро