Се разведе и се откажа од старателството над децата: Сите ја осудуваат, таа тврди дека има силна причина за таа одлука!

Дали и вие би го направиле истото? Една мајка го сподели своето искуство на Редит.Таа објасни дека со поранешниот партнер има три деца. Двајцата претходно имаа еднакво старателство над децата, но нејзиниот поранешен инсистираше дека сака целосно старателство. Жената првично ја одби оваа опција. Меѓутоа, бидејќи децата не сакале да останат со својата мајка, таа морала да се откаже од својата стратегија. Според неа, децата најверојатно биле изманипулирани од нејзиниот поранешен сопруг. Додава и дека и станало премногу да биде со неа цела недела.

„Затоа му дадов стопроцентно старателство и се согласив да плаќам алиментација“, рече таа на почетокот. Беше лето, па децата и тој добро се забавуваа, а бидејќи неговата нова девојка не можеше да има деца, тоа беше совршена ситуација за нив. Се иселив од нашата куќа, најдов стан и почнав да го живеам животот максимално, подобро од било кога – напиша таа. Меѓутоа, нејзиниот поранешен и децата се покајале за својата одлука и побарале повторно да се подели старателството. Како што вели таа, нејзиниот поранешен сопруг и неговата девојка имале проблеми откако децата тргнале на училиште.

За да имаш добри оценки со децата, треба да се работи. Сепак, тие ги извршиле сите конци, а таа одбива да се „врати на стариот пат“, тврдејќи дека нејзиниот поранешен направил избор, побарал и добил целосно старателство и дека сега треба да се придржува до тоа. Непомошен и го „водоше“ семејството, тие и се јавија и ја убедуваа нон-стоп, па таа почна да ја преиспитува својата одлука. Некои корисници на Редит го направија истото. Некои тврдеа дека сопругата е во право, а други дека мајката не треба да ги запоставува своите деца.

Имаше многу различни реакции од луѓето. Некои корисници тврдеа дека, бидејќи жената немала добро искуство кога го делела старателството, не згрешила што го одбила. Оваа мајка даде се од себе за да ги задржи своите деца. Татко ми го доби тоа што го сакаше. Сигурен сум дека е повредена и дека се борела… Знам дека тоа се нејзините деца, но сепак е човек со чувства и потреби – напишал еден корисник.

Сега кога вашиот поранешен ја вкуси реалноста и не е толку забавен како што мислеа децата, сега тој сака само половина од старателството? Не. Не функционира така. Не доби бесплатна пропусница откако ви се закани само затоа што не може да им биде добар родител на своите деца – напишал друг корисник.

И што мислиш? Дали и вие би го направиле истото ако сте на нејзино место?