Се разочарал и се вратил од Германија: Живееш од понеделник до петок, доаѓаш дома и пак одиш на работа

Кога ќе влезете во Томиславград има споменик кој е посветен на гостите работници, вака започнува нашата приказна за Марк Багариќ, младо момче кое после гимназија заминал да работи во Германија.

По завршувањето на средното образование, Марко, како и повеќето негови врсници, заминал во Германија да заработи нешто. Очекуваше мед и млеко таму, но згреши. Марко беше убеден дека Германија не е неговата земја од соништата, туку Босна и Херцеговина. Се убедуваше дека мора да работи во Германија, многу повеќе отколку во Б и Х.

Рече дека живее од плата до плата, односно работи од понеделник до петок. Кога ќе се врати од работа, се тушира ​​и си легнува, а потоа се буди наутро и така секој ден. Петок вечер, како и сабота вечер, во недела одмара и се подготвува за работа. Тој е во Минхен веќе половина година и не е многу задоволен од својот живот.

Тој рече дека единствената добра работа во Германија е што сите го сметаат за сериозен на 20 години, но со задоволство се враќа во БиХ, има татко и дедо кои ќе му помогнат. Сакал да пие кафе со пријателите, како и да се шета со кучиња.