Синот се изнервирал затоа што татко му 5 пати му го поставил истото прашање, а потоа се случило нешто што го застрамило

Еден старец седел во дворот од својата куќа со синот кој штотуку го завршувал факултетот. Одеднаш, врапче слетува на гранката. Таткото го прашал својот син: „Што е тоа? Синот одговорил: „Тоа е врапче“. По некое време, таткото повторно праша: „Што е тоа? Синот одговорил: „Тоа е врапче“.

Поминаа неколку минути и таткото повторно праша, трет пат: „Што е тоа? Синот одговорил: „Татко, штотуку ти реков дека е врапче“. Не помина долго пред татко му повторно да праша: „Што е тоа? Овој пат имаше мала возбуда на лицето на неговиот син: „Татко, врапче е, врапче!“ Таткото повторно праша: „Што е тоа?

Овој пат синот со остар тон одговорил: „Татко, ти постојано го прашуваш истото, иако постојано ти кажувам дека е врапче. Зарем не можеш да разбереш?“ Таткото стана и отиде во собата. Наскоро се врати носејќи го својот стар дневник-тефтер. Отворајќи ја страницата, тој му рекол на својот син да прочита што пишува на таа страница. Синот чита:

„Денес мојот мал син седеше со мене во нашиот двор кога слета врапче. Дваесет и пет пати ме праша: „Што е тоа?“, и дваесет и пет пати, воопшто не изнервиран, му одговорив дека е врапче. Она што го чувствував беше љубов кон мојот невин мал син“.

Тогаш таткото му ја објаснил на синот разликата меѓу ставот на таткото и синот: „Кога беше дете ми го поставуваше ова прашање дваесет и пет пати и никогаш не ме нервираа твоите прашања, туку постојано ти одговарав. И кога ти го поставив истото прашање денес, но повторувајќи го само пет пати, ти се изнервира, се налути и беше нестрпелив со мене“.