Синот (3) го дала на посвојување, 7 години подоцна дознала нешто што не го очекувала

Мајката го дала својот тригодишен син на посвојување надевајќи се дека ќе има подобар живот. Седум години подоцна дознала нешто на што не се надевала. Животот на Крис Смит започна со тешкотии. За време на нејзиното детство, таа отишла од едно во друго згрижувачко семејство. Била малтретирана и запоставена, па не е ни чудо што побегнала на само 14 години.

Кога бегаш, животот не е лесен. Од лоши врски, спиење на улица до просење. Кога имала 17 години, го родила синот Метју. Откако се родил, таа се преселила кај маж кој имал проблем со алкохолот. И покрај постојаните конфликти, таа се обиде да го одржи своето мало семејство. Потоа повторно забременила, но нејзината ќерка починала само неколку дена по раѓањето. Нејзиниот погреб се одржа на третиот роденден на Метју.

Беше премногу за Крис: „Морав да славам роденден на едно дете и да жалам за животот на друго. Тоа ме скрши“. Трагедијата нешто и разјасни, нешто што и го скрши срцето. Таа едноставно не можеше да му понуди на Метју она што го сака за него. Таа го даде на посвојување. Тој имаше 3,5 години, а таа 21. Мислеше дека тоа е вистинската одлука.

Во тоа време и таа се раздели од партнерот. Следните седум години беа непријатни за неа: немаше јасна цел и не можеше да го најде своето место во светот. Таа често немала покрив над главата и била очајна. Потоа еден ден сè се смени. Крис влезе во ресторанот и собра храброст да побара работа. Сопственикот видел нешто во Крис и решил да и даде шанса. Целиот нејзин живот се преврте наопаку. Сега работеше, имаше покрив над главата и полека си го средуваше животот.

Набргу потоа, таа запознала нов маж, Џо, кој ја третирал со почит. Дотогаш имала само лоши искуства, па ова и било сосема ново. Сега ја сфати вистинската љубов! Крис и Џо се венчаа. Џо е одличен татко, а Крис конечно научи како е да се има нормално семејство. А нејзиното дете? Цело време мислеше на него. Конечно, Џо ја мотивираше и ја поддржа да контактира со социјалните служби и да се распраша за нејзиниот син Метју.

Она што го дознала воопшто не било она што го очекувала. Во сите 7 години откако таа го остави, никој не го посвоил. Сите тие години, додека таа плачеше по неговата фотографија, тој беше во институцијата каде што таа го остави. Таа возеше таму и следеше трогателно искуство за сите присутни.

Социјалните работници ретко гледаат вакви случаи. Сега кога нејзината мајка беше целосно стабилна, можеше да го однесе Метју дома или да го посвои. Крис не можеше да поверува дека повторно е во близина на нејзиниот син, го држеше во раце и не го изгуби засекогаш.