Сираче нашол некој кој никогаш нема да го остави: Вистински настан раскажан од мисионер

Конечно, малото сираче најде некој што никогаш нема да го напушти или злоставува, некој што ќе остане со него засекогаш. Овој вистински настан го раскажал еден мисионер. За време на Божиќ во 1994 година. двајца млади мисионери одржаа час по веронаука за група момчиња и девојчиња кои беа напуштени, малтретирани и оставени во сиропиталиште во Москва. Повеќето од децата никогаш не слушнале за Божиќ, па овие двајца мисионери ја започнаа приказната за Марија, Јосиф и нивното пристигнување во Витлеем каде што немаше место за нив, па мораа да одат во шталата каде што се роди бебето Исус и го положија во менаџер.

За време на приказната, децата и вработените во сиропиталиштето седеа воодушевени. Некои седнаа на работ обидувајќи се да го фатат секој збор. Завршувајќи ја приказната, мисионерите им поделија на децата три парчиња картон за да направат грубо креветче. На сите им беше даден мал жолт квадрат исечен од марамче. Немаше шарени хартии во градот. Следејќи ги упатствата, децата ја исекоја хартијата и внимателно ги наредија лентите кои служеа како слама во јаслите. Мали фланелни квадрати исечени од истрошена ноќница служеа како детско ќебе. Направија кукла бебе од кадифен што го добија од Америка.

Шестгодишната Миша ги остави во солзи
Додека децата беа зафатени со правење креветче, двајца мисионери одеа наоколу за да видат дали некому му е потребна помош. Мисионерот продолжува овде: „Сè одеше како и обично додека не дојдов до масата на која седеше малиот шестгодишен Миша. Изгледаше како да е готов. Кога се приближував до креветчето на момчето, бев изненаден кога видов не едно туку две деца во креветчето. Брзо се свртев кон преведувачот и го замолив да го праша момчето зошто ставил две бебиња во јаслите. Прекрстувајќи ги рацете, момчето, гледајќи во јаслите, ја повтори приказната уште еднаш со сериозен тон.

Тој прецизно ја раскажа приказната за Божиќ (што беше многу необично за такво мало момче), додека не дојде до делот каде што Марија го става детето во јаслите. Тогаш Миша измислил своја верзија на крајот и рекол: „Кога Марија го легна детето во јаслите, Исус ме погледна и ме праша дали имам каде да живеам. Му реков дека немам ниту мама, ниту тато и дека немам каде да живеам. Тогаш Исус ми рече дека можам да останам со него. Му реков дека не можам затоа што немам подарок за него како другите. Но, толку многу сакав да останам со Исус што мислев дека можам да му го дадам она што го имам како подарок. Кога би можел да го загреам, тоа би можело да биде добар подарок за него“.

Потоа го прашав Исус: ‚Ако те загреам, дали тоа ќе биде доволно добар подарок?’ А Исус ми рече: ‚Ако ме стоплиш, тоа ќе биде најдобриот подарок што некој ми го дал!’ И така влегов во јаслите и Исус ми рече дека можам да останам со него – засекогаш.

Додека Миша ја завршуваше приказната, очите му се наполнија со солзи кои обилно течеа по неговите мали образи. Покривајќи го лицето со раката, се наведна над масата додека рамената му се грчеа од липање. Конечно, малото сираче најде некој кој никогаш нема да го напушти или злоставува, некој што ќе остане со него ЗАСЕКОГАШ.