Сите во црквата оставаа доброволна донација, а овој човек оставил порака

Сите во црквата ставиле доброволна донација во посветен контејнер, но еден човек решил да остави порака во него. „Потоа седнаа спроти ризницата и гледаа како луѓето фрлаат кусур во ризницата. Многу богати луѓе фрлија многу. Дојде една сиромашна вдовица и фрли две парички, односно еден квадрант. А тој ги повика своите ученици и им рече: „Вистина ви велам: оваа кутра вдовица фрли повеќе од сè што ставија во ризницата. Сите тие всушност го фрлиле својот вишок, а таа фрлила сè што имала од својата сиромаштија, целото нејзино зрно“. Марко 12: 41-44

Меѓу купот коверти во Методистичката црква во Шарлот, Северна Каролина, се појави многу посебна порака. Повеќе од 80 години меѓу клупите се носел дрвен сад во кој верниците вметнувале доброволни прилози. Сега, благословот пронајден во едно од пликовите за донации набрзо се рашири низ светот и тоа со добра причина.

Анонимен бездомник присуствуваше на заедничка служба и остави плик во кутија за доброволни донации на која однадвор пишуваше: „Ве молам, не се лутете. Немам многу. Јас сум бездомник. Божји благослов“.

А внатре во пликот? 18 центи. За повеќето луѓе 18 центи се исто како ништо, но како што вели свештеникот Патрик С. Хамрич, тие 18 центи веројатно биле сè што имал во неговиот џеб. „Сите во нашата заедница беа допрени од духот во кој беше даден подарокот“, рече тој.