СИТЕ РОДЕНИ ПОМЕЃУ 1950 И 1980 ГОДИНИ, ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА ГО ПРОЧИТАЈТЕ ОВА!

1. Можеби ви изгледа чудно, но сите ние родени помеѓу 1950 и 1980 година сме родени нормални, иако нашите мајки работеа до последен момент пред породувањето, пушеле. јадев конзервирана храна, никогаш не направив тест за дијабетес…

2. Како деца возевме велосипеди (еден велосипед возеле сите деца од улица, не секој имал свој) без кациги и никој не се повредил.

3. Не возеа во колата без појаси и воздушни перничиња.

4. Сите пиевме Пепси и Кока Кола од исто шише и никој никогаш не се разболел.

5. Пиевме вода од цревото во градината на соседот, а не од пластични шишиња купени од автомат и никој не умре од неа.

6. Јадевме бел домашен леб намачкан со џем, млечни сладоледи, сланина, маст, пиевме сокови полни со шеќер. но никој не беше дебел затоа што постојано се движевме, игравме, скокавме и замислете дека надвор, на улица…

7. Излеговме од дома наутро и цел ден игравме „каубојци и индијанци“, меѓу два огна, криенка, прескокнувајќи гумени ленти и никогаш не бевме уморни, никој од нашите пријатели никогаш не беше досаден и не правевме разлика помеѓу самите себе. Кој и да дојде да игра, сите ќе му се радуваат. Отсекогаш било колку повеќе толку подобро.

8. Вечерта, кога ќе се запалат уличните светла, ќе плачеше кога нашите родители не викаа да влеземе во куќата.

9. Немавме мобилни телефони и често родителите не можеа да не најдат ако отидеме неколку улици подолу, но не повикаа полиција бидејќи тогаш никој не киднапираше деца.

10. Кога одиме некаде и не им се јавуваме на родителите, следеше шлаканица од мајката или таткото или неколку шамари по кривина, но немаше семејно насилство, туку беше сигурен воспитен метод за да никогаш повеќе не помислувајте да ја повторите истата грешка.

11. Немавме имагинарни пријатели, пријателите ни беа вистински и не ги додадовме, туку ги стекнавме!

12. Во автобусот на екскурзијата се пееја песни, се свиреа гитара и хармоника, имаше општа гужва и мрморење затоа што замислувавме како зборуваме, се смееме, делиме чипс и сендвичи и немаме слики затоа што не фотографиравме. слики – создававме спомени и никој не може да не избрише.

13. Немавме проблеми со концентрацијата на час, никој не однесоа на психолог, не ни даваа таблети против хиперактивност.

14. Немавме проблеми со комуникацијата иако немавме интернет, компјутер или мобилен телефон; сите си зборувавме еден со друг на силен глас и одлично се разбиравме, понекогаш дури и гледајќи се. Се дружевме.

15. Одевме до училиште на дожд и снег, правевме снежни топки, правевме снежни тврдини, скокавме во езерца и кал, а никој никогаш не беше болен.

16. Собравме цреши, зелени кајсии, лалиња и рози на комшиите, паднавме од дрвја, кршевме туѓи прозорци со топка, пукавме меѓусебно со прашка и иако имаше скршен заб, изгребано колено или исеченица, никој не беше некогаш тужеле или отишле на суд поради тоа.

17. Читаме многу стрипови токму затоа што ни рекоа. Така научивме многу затоа што не гледавме филмови – Имавме само два канали. Немавме кабловска, сателитска, видео рекордер или ДВД, но имавме имагинација да развиеме филм во главата од стрип.

Имено, последните 50 години беа најплодните години во историјата на светот. Нашите генерации ги создадоа најдобрите пронаоѓачи и научници до денес.

Имавме слобода, право на грешки, успех и одговорност. И научивме да живееме со тоа!

Доколку припаѓате на една од овие генерации, сигурно со комплетот сега се сеќавате на сите тие прекрасни моменти на растење, здраво и среќно растење!