Си заминал без објаснување: 39 години подоцна и признал СЕ, и срцето и се скршило на ДЕЛОВИ

Дека љубовта на прв поглед е многу можна покажува и приказната за Пени Амберс (60) и Марк Бетел (61), кои уште од првиот момент знаеле дека се предодредени еден за друг. Сепак, нивните животи брзо се разделија, но тоа не е крајот – судбината на крајот повторно ги спои. Пени имала 16 години кога го запознала Марк, 17-годишен студент на размена од Насау, Бахамите, во приватно училиште во Нотингем. Нивната љубов траеше во текот на средното училиште, а потоа и на факултетот.

Марк дури се вратил во Англија, прифаќајќи стипендија за универзитет во Лондон, се со цел да биде поблизок со својата сакана, која исто така студирала на блискиот колеџ. Потоа еден ден Марк дојде кај Пени и раскина, без никакво објаснување! Пени го прекина ова раскинување, до тој степен што го напушти факултетот и долго време се бореше со менталното здравје. Во годините што следат, таа се омажила и се разведувала двапати, но никогаш не престанала да размислува за Марк.

39 години по несреќното раскинување, Марк ја барал Пени на Фејсбук и и пратил порака, а набрзо почнале да разговараат, исто како никогаш да не се разделиле. Тој откри и дека се оженил и се развел, а потоа решил да и признае на Пени зошто ја оставил пред четири децении. Се испоставило дека таткото на Пени не ја одобрувал оваа врска бидејќи Марк е црнец, па во неколку наврати се обидел да го натера да ја остави ќерката. На крајот го посетил на универзитетот, се откажал од предавањето и му се заканил дека ќе ги повлече врските за повлекување на стипендијата доколку не ја напушти Пени.

Ништо не можев да направам. Бев илјадници милји далеку од дома, сам во туѓа земја. Бев целосно зависен од мојата стипендија. Морав да ја донесам најтешката одлука во мојот живот и морам сам да ја донесам. Беше скршено срце – изјави Марк. Меѓутоа, години подоцна, тој бил решен да ја пронајде својата љубов, од која избегал.

Откако одржуваше телефонска врска 18 месеци, поради ограничувањата поради пандемијата Ковид-19, Пени неодамна конечно одлета во Насау за да се сретне со Марк. Кога првпат се сретнавме, пуштив солза. Не можев да верувам дека е во мојата земја, во моите раце. Изгубивме 39 години, но се радуваме на голема иднина – додаде тој.