Служба во ЈНА: Ги испраќаш како млади,се враќаат како возрасни

Во некои подобри времиња одењето на воен рок беше посебна чест и обврска. Заминаа како млади, и се вратија како мажи, подготвени да „почнат живот“, да се вработат и да основаат семејство.

„Како беше“, ќе речат многумина, сеќавајќи се на деталите од времето на братството и единството. Денес нема такво нешто, има спомени, но ги има сè помалку. Генерациите се менуваат, а само малкумина се уште се сеќаваат на добрите карактеристики на поранешната држава.

Во почетокот мандатот во ЈНА траел две, три или четири години (во морнарицата), овој услов важел до 1952 година, подоцна траел две, а во одредени гранки три години. Лицата со завршено средно или негово еквивалент, како и високо образование, имале право да служат војска една година.

Времињата се сменија, многу работи беа порано, но не повеќе. Исто е и со обврската за отслужување воен рок.

Тоа беше посебна обврска, ја нарекуваа и свечена обврска, а не можеа да ја избегнат (иако понекогаш сакаа) и оние кои своевремено беа препознатливи низ земјава: актери, музичари и други јавни личности.

Секој што имал можност да го вкуси животот на ЈНА, веројатно добро се сеќава на СДО, сувата дневна исхрана што ја добивале кога оделе на терен (или за време на генералното чистење на кујните во касарната), во која имало лименка. сардини, лименка грав со колбас или ѓувеч (риси-бизи), гликоза, бонбони КВИК, две пакувања од најтврдиот двопечен колач во историјата на човештвото и кесичка инстант чај.

А вака изгледаше приборот за јадење во ЈНА. Вистина е дека храната честопати не беше „до ниво“, но откако ќе го поминете денот во роаминг низ дивината, вашиот гастрономски бар може драстично да се спушти.