Снаата и забранила на свекрвата да му пријде на детето затоа што била пушач

Кога станува збор за родителството, работите се сменија. Сега мајките ги воспитуваат своите деца на многу поинаков начин отколку во минатото. Порано беше нормално, или барем не ненормално, мајките да пушат во близина на своите деца. Повеќето мајки денес никогаш не би го направиле тоа. Но, што е со роднините на децата? Колку далеку треба да одат за да го заштитат своето дете од навиката да пуши роднината?

Речиси секој денес би разбрал зошто мајката не би сакала некој да пуши во близина на нејзиното дете. Но, што ако личноста пушела на друго место и дури подоцна стапила во контакт со детето? Мајката во оваа приказна беше токму во таква дилема. Нејзината свекрва е пушач, но мајката знаела дека никогаш нема да пуши во близина на нејзиното дете. Но, таа знаеше дека нејзината свекрва ќе излезе да пуши, а потоа ќе го земе бебето во раце.

Мајката вовела ригорозни мерки за да го заштити детето од пушење
Не била свесна колку е тоа штетно, па истражувала на интернет и на крајот решила да воведе правило според кое нејзината свекрва мора да се тушира ​​и да се пресоблекува по пушењето доколку сака да го земи бебето во раце. Ова изгледа малку екстремно, но тешко е да не се сочувствува со младата мајка.

Мајката исто така решила да му пише на онлајн советник за проблемот. Таа го даде својот совет за компромиси со свекрвата. Таа ѝ даде долг одговор, но ова е нејзината суштина: младата мајка има право да им кажува на другите како да се однесуваат околу нејзиното бебе. Но, кога мајката и бебето ја посетуваат свекрвата, тогаш мајката треба да биде помалку строга. Сè на сè, мајката треба да се обиде да и објасни на свекрвата дека нејзиното правило не е да им наштети на чувствата на свекрвата, туку да го заштити бебето.

Главниот проблем во оваа приказна е пасивното пушење, односно чадот што останува на облеката. Постојат докази дека децата може да развијат астма, инфекции на увото, пневмонија и други проблеми.

Експертите исто така признаваат дека се потребни повеќе истражувања за проблемот. Но, додека не се направат нови откритија, подобро е да се игра на сигурно. Се надеваме само дека свекрвата нема да се навреди и дека ги разбира мотивите на оваа млада мајка.