Снаата и напишала писмо на свекрвата откако се изнервирала од бонбоните кои постојано им ги давала на децата

Снаата и напишала писмо на свекрвата откако се изнервирала од бонбоните и сите подароци кои постојано им ги давала на внуците. Нејзиното писмо ќе ве поттикне до солзи. Велите „нема бонбони“ и вашите деца се враќаат дома со чоколадо на лицата. Рековте „нема телевизија“, но децата зборуваат за емисија што ја гледале со нивната баба. Се чини дека секогаш кога децата одат кај баба сите правила исчезнуваат, а тоа може да биде многу фрустрирачко… И јас бев фрустрирана со тоа додека не го прочитав ова.

Срцето на мајката – писмо до баба која не можеше да каже „не“:
Ти ми го украде редот. Им даде се што сакаа. Никогаш не си им кажала не кога ќе побараат нешто. Двоен десерт, слатки пред вечера. Уште неколку минути во када. Пари за сладолед. Се обидов да ти покажам почит, а исто така се обидував да те спречам да ги разгалиш
моите деца. Мислев дека ќе ги претвориш во „себични детишта“ затоа што им дозволуваш и им даваш се. Мислев дека никогаш нема да научат да чекаат на ред и да споделуваат затоа што секогаш им ги исполнуваш желбите штом ќе отворат уста и ќе покажат со прст.

Долго време го држевте секое мое бебе дури и откако ќе заспијаше. Не разбравте дека ми требаше тие да научат да спијат сами? Истрчавте кај нив штом прозбореа. Како ќе научат да се смируваат? Те презирав што им ги купивте најубавите и најскапите подароци за родендени и Божиќ. Како да се споредувам со тебе? Што мислите, како се чувствувам, кога знам дека најдобрите подароци, оние за кои зборуваа цело време, не се подарок од нивните родители?

И како го обожаваа попладнето со тебе. Ти им ја зготви нивната омилена храна за вечера – три различни јадења за три момчиња. И секогаш имавте мало изненадување. Подарок, бонбони или нешто посебно. Не сакав да ве поврзуваат со подароци и слатки. Мислев дека треба да те сакаат за себе. Се обидов да ти го кажам тоа, но ти не ме послуша. Продолжи да им угодуваш на сите можни начини. Поминав многу време размислувајќи зошто го направи тоа и како да ти одговорам барем од нешто. Знам дека бабите и дедовците треба да ги „разгалат“ децата и потоа да ги пратат дома, но ова беше „смешно.

Се додека не те нема. Морав да ги посетам моите момчиња и да им кажам дека баба им почина. Тоа не изгледаше возможно. Требаше да бидиш таму во сите посебни моменти; матурски забави, дипломи, свадби. Но, те изгубија прерано. Тие не беа подготвени да се збогуваат со тебе. Во текот на сите години што сакав да престанеш да ги разгалуваш, никогаш не размислував колку ги сакаш, колку тоа го покажуваш на секој можен начин. Со готвење. Подароци. Слатки. Со твоето присуство. Начинот на кој таа можеше да се сети на секој посебен момент, било да е тоа одење на терен или малата слатка грешка што ја направиле пеејќи на училишен концерт. Твојата љубов кон нив немаше граници. Вашето срце зрачеше со љубов од сите можни места – твојата кујна, твоитее џебови, твоите зборови и твоите неуморни раце.

Сега нема смисла да се каам, но често размислувам како сè погрешно разбрав. Погрешив за начинот на кој ја гледаш твојата дарежливост. Моите деца, сега тинејџери, многу им е жал за тебе. Не им недостасуваат твоите подароци или пари. Им недостигаш ти. Им недостига да трчаат до вратата да те гушнат пред да влезеш во куќата. Им недостига кога ќе те погледнат додека ги переш алиштата, а ти со задоволство ќе ги погледнеш сите среќни што се интересни. Им недостига да разговараат со тебе, твоите мудри зборови, поддршка и љубов. Кога би можел да разговарам со тебе само уште еднаш, би ти рекол да мислиш на тебе секогаш кога ќе се случи нешто посебно, секогаш кога ќе постигнат нешто, секогаш кога ќе ме воодушеват со својата упорност, таленти и достигнувања. Посакувам да можеш уште да бидеш со нас.

Дека можеш да дојдеш и да ги сакаш повторно како никој друг на светот. Дека можете да ги донесете вашите слатки и изненадувања. Дека можете да ги наградите за најмалку достигнувања. Дека можете вредно да ги подготвите нивните омилени оброци. Дека можете да ги однесете каде сакаат да одат. Само еден затоа што ги сакаш. Сакам да се вратиш со целото мое срце. Дека со часови можеш да работиш разни работи со мене. Да можеме да се загледаме во нивните лица. Дека веднаш можеме заедно да прочитаме на нивните лица се што чувствуваат. Дојди дома и слушај како играм и гледај ги со мене. Само по искрата во нивните очи знаеме кои песни им се омилени. Гледајте како еден од моите момци како свири на својот саксофон на концерт, нервозно се нервира на столот, гледајте ги пријателите и семејството со здив откако ќе заврши секоја песна.

Врати се назад и слушнете како ѕвони неговиот глас во училишниот хор. Уживајте во пеењето сега со целото ваше срце и душа. Неговите зелени очи светат од страст, а потоа се затвораат за долги ноти. Можев да те погледнам со знаење дека никој не ги сака како тебе или мене. Врати се и гледај ги на матура. Гледајте како ветрот им ја разбранува косата и се восхитува колку години имаат. Застанете покрај мене додека молчејќи се чудиме како толку брзо поминаа годините.

Колку повеќе сакам да се вратиш, толку повеќе сфаќам дека никогаш не си заминал. Сега сфаќам. Знам дека ги сакаше на секој можен начин. Знам дека работата на баба ти даде радост и цел. Се разбира дека не можеш да се вратиш, но знам дека твојата љубов кон нив ќе остане тука засекогаш. Вашата љубов ги изгради и ги заштити на начини кои не можат да се опишат. Вашата љубов е голем дел од она што се тие и што ќе станат кога ќе пораснат.

За ова, и секој подарок и бонбони, и секогаш кога сте ги чувале повеќе отколку што треба или ги тешевте повеќе отколку што треба, или оставете ги да останат будни долго време – секогаш ќе ви благодарам.

И посакувам да можеш да го направиш сето тоа повторно“.