Снаа и напиша писмо на свекрвата откако таа се изнервира со бонбоните кои постојано им ги даваше на своите деца

Снаата и напишала писмо на свекрвата откако таа се изнервирала со бонбоните и сите подароци кои постојано им ги давала на своите внуци. Нејзиното писмо ќе ве поттикне до солзи.

Велите „не слатки“, а вашите деца се враќаат дома со чоколадо на лицата. Рековте „нема телевизија“, но децата зборуваат за емисијата што ја гледале со нивната баба. Изгледа секогаш кога децата одат кај баба сите правила исчезнуваат и тоа може да биде многу фрустрирачко… И јас бев фрустриран од тоа додека не го прочитав ова.

Срцето на мајката – писмо до баба која не можеше да каже „не“:Ми го украде громот. Им дадовте се што сакаа. Никогаш не сте им кажале не
кога ќе побараат нешто. Двоен десерт, слатки пред вечера. Уште неколку минути во када. Пари за сладолед.

Се обидував да ви покажам почит, а исто така се обидував да ве спречам да ги разгалите моите деца. Мислев дека ќе ги претвориш во „себични детишта“ затоа што си дозволил и им дал се. Мислев дека никогаш нема да научат да чекаат на ред и да споделуваат затоа што секогаш им ги исполнувавте желбите штом отворија уста и покажаа со прст.

Долго време го држеше секое мое бебе дури и откако ќе заспаа. Не ме разбра дека ми треба да научат сами да спијат? Истрчавте кај нив штом прозбореа. Како ќе научат да се смируваат? Те презирав што им ги купивте најдобрите и најскапите подароци за нивните родендени и Божиќ. Како да се споредувам со тебе? Што мислите, како се чувствувам, кога знам дека најдобрите подароци, оние за кои постојано зборуваа, не се подароци од нивните родители?

И како ги сакаа попладневните часови со тебе. Ја зготвивте нивната омилена храна за вечера – три различни јадења за три момчиња. И секогаш имавте мало изненадување. Подарок, бонбони или нешто посебно. Не сакав да те поврзуваат со подароци и слатки. Мислев дека треба да те сакаат за себе. Се обидов да ти го кажам тоа, но ти не ме послуша. Продолживте да им угодувате на секој можен начин.

Поминав многу време размислувајќи зошто го направи тоа и како можам да те отфрлам од било што. Знам дека бабите и дедовците треба да ги „расипуваат“ децата и потоа да ги праќаат дома, но ова беше… смешно. Се додека те нема.

Морав да ги седнам моите момчиња и да им кажам дека баба почина. Се чинеше дека не е можно. Требаше да бидете таму за сите посебни моменти; дипломски забави, дипломи, свадби. Но, тие те изгубија прерано и премногу ненадејно. Тие не беа подготвени да се збогуваат со тебе. Во текот на сите години во кои сакав да престанеш да им угодуваш, никогаш не размислував колку ги сакаш, колку си го покажувал тоа на секој можен начин. Со готвење. Со подароци. Слатки. Со неговото присуство. Начинот на кој таа можеше да се сети на секој посебен момент, без разлика дали тоа беше патување на теренот или слатка мала грешка што ја направија додека пееја на училишниот концерт.

Твојата љубов кон нив немаше граници. Вашето срце зрачеше со љубов од сите можни места – вашата кујна, вашите џебови, вашите зборови и вашите неуморни раце. Сега нема смисла да се каам, но често размислувам како сè погрешив. Погрешив за начинот на кој гледав на твојата дарежливост. На моите деца, сега тинејџери, многу им недостигате. Не им недостасуваат вашите подароци или пари.

Им недостигаш. Им недостига да трчаат до вратата за да ве гушнат пред да можете да влезете во куќата. Им недостига кога ќе ве погледнат додека перете алишта, а вие со задоволство ќе се вратите во нив, сите среќни што сте им интересни. Им недостига да разговараат со вас, вашите мудри зборови, поддршка и љубов.

Кога би можел да разговарам со тебе само уште еднаш, би ти рекол дека мислам на тебе секогаш кога ќе се случи нешто посебно, секогаш кога ќе постигнат нешто, секогаш кога ќе ме воодушеват со својата упорност, таленти и достигнувања. Посакувам да можеш уште да бидеш со нас. Дека можеш да дојдеш и да ги сакаш повторно како никој друг на светот. Дека можете да ги донесете вашите слатки и изненадувања. Дека можете да ги наградите за најмали достигнувања. Дека можете вредно да ги подготвите нивните омилени оброци. Дека можете да ги однесете каде сакаат да одат. Само еден затоа што ги сакаш.

Со целото мое срце посакувам да можеш да се вратиш.
Дека со часови можеш да работиш разни работи со мене. Дека можеме да се загледаме во нивните лица. Дека веднаш заедно да прочитаме се што чувствуваат на нивните лица.

Дојди дома и слушај како си играат со мене и гледај ги со мене. Знаеме кои песни им се омилени само по сјајот во нивните очи. Гледајте како едно од моите момчиња свири на својот саксофон на концерт, нервозно се тресе на столот, гледајќи во пријателите и семејството со олеснување по секоја завршена песна.

Вратете се назад и слушнете го неговиот глас како одѕвонува во училишниот хор. Уживајте во тоа што сега пее со сето свое срце и душа. Неговите зелени очи светат од страст, а потоа се затвораат за долги ноти. Можев да те погледнам знаејќи дека никој не ги сака како тебе или јас. Врати се и гледај ги на дипломирањето. Гледајте како ветрот им ја разбушава косата и восхитувајте се колку се пораснати. Застанете со мене додека тивко се прашуваме како толку брзо поминаа годините.

Колку повеќе сакам да се вратиш, толку повеќе сфаќам дека никогаш не си заминал. Сега сфаќам. Знам дека ги сакаше на секој можен начин. Знам дека работата како баба ти даде радост и цел. Секако дека не можеш да се вратиш назад, но знам дека твојата љубов кон нив ќе биде тука засекогаш. Вашата љубов ги изгради и ги заштити на начини кои не можат да се опишат. Вашата љубов е голем дел од тоа кои се тие и што ќе станат кога ќе пораснат.

Поради ова, и секој подарок и бонбони, и секогаш кога сте ги држеле повеќе отколку што треба или ги тешевте повеќе отколку што треба, или оставете ги да останат будни долго време – секогаш ќе ви благодарам.

И посакувам безброј пати да можете сето тоа повторно да го направите.“