Совет на баба која одгледала 11 деца: Слушајте го и ќе бидете најдобрата мајка на светот

Бабата која одгледа единаесет деца има многу важен совет за сите мајки денес. Ако го слушаш, ќе бидеш најдобрата мајка на светот. Откако го роди своето прво дете и подлегна на типичниот, всушност – модерен – мајчински стрес, познатата австралиска блогерка „кралица“ Констанца Хол побара совет од својот татко, мајка која одгледала 11 деца и речиси никогаш не изгледала дека ќе изгори.

Совети кои модерните мајки треба да ги послушаат Како е можно тоа, го прашала, а тој мирно одговорил: „Таа никогаш не била половина нервозна како вие модерните мајки! Совршениот совет што ѝ го објасни со дополнителни зборови – „Не мораше да оди во банка, не мораше да оди во продавница секој ден, не ни знаеше или сакаше толку да се нервира за се. Никогаш не ѝ било толку важно за неа и за многу мајки порано нивното бебе да мора да го достигне секој чекор од својот развој во одредено време.

Таа едноставно ги воспитуваше своите деца, уживајќи во нив и нивното друштво. И во себе, на крајот, колку и успеа додека децата беа околу неа“. Зарем тоа навистина не е совршен совет и еден безгрижен пат што дефинитивно треба да го најдат модерните мајки. Само по себе, бидејќи во денешното општество е безбедно да се најде.

За споредба, со овој совет Констанца на својот Фејсбук профил напиша како всушност изгледа денес и зошто ние мајките всушност отидовме толку далеку.

Денес е поинаку „Многу од нас денес, ајде да ги ставиме рацете на срце, да не уживаме толку многу со нашите деца и сите сме навистина само половина посветени на нашите деца и не затоа што не го сакаме тоа, туку затоа што сме под притисок од сите. инаку, затоа што го сакаме само најдоброто за нашите деца, најмногу ги игнорираме нив и самите себе“, признала Констанца, која има четири деца и е сакана од јавноста поради нејзиниот ултра искрен однос кон родителството.

Но, дури и кога таа – таа – олицетворение на спонтаноста и безгрижноста, ќе признае вакво нешто, веднаш ни е јасно што всушност е проблемот. Денес многу се трудиме да бидеме совршени мајки – сакаме да бидеме супер мајки, супер дои, сакаме да изгледаме совршено – одиме во теретана, трчаме до продавница, работиме банкарство, работиме задолженија, готвиме органска храна, се нервираме. најмногу затоа што немаме време за шишање, некој ги крие тие сивила од нас, а ние буквално се плашиме повторно да ги нахраниме децата со вечера надвор – само да не ни СУДАТ!

И што всушност добивме од тоа? Таа постојана трка да бидеме најдобри што можеме? Сфативме дека сме понервозни од кога било, и иако сето тоа го правиме за нашите деца, но и за нашите партнери (бидејќи совршената мајка мора да биде совршена жена, нели?) Тие на крајот немаат време да се справи со било кој на крајот на денот. И не само тоа, додаде Констанца, и толку е во право што веќе не може да биде во право –

„Секогаш сме таму некаде, но секаде сме некако на половина, а потоа сме изненадени што ние и нашите деца и нашите сопружници не подолго искуство како порано. И нè слушаат само со половина срце бидејќи веќе на средина од втората реченица се малку исклучени, всушност ни враќаат на начинот на кој се однесуваме со сите.

Сето тоа затоа што работевме толку напорно за да бидеме одлични мајки и одлични жени – наместо навистина да се опуштиме и конечно да живееме во моментот – за оние деца што ги донесовме на светот со толку многу љубов“.