Сопругата се изнервирала од сопругот кој напорно работи, но потоа го слушнала неговиот разговор со нивната ќерка

Сопругата била изнервирана од сопругот, земјоделец кој работи многу секојдневно, но се се променило кога еден ден го слушнала неговиот разговор со ќерката. Честопати, кога работата бара не е тешка само на работникот, туку и на неговото семејство. Ова особено важи за земјоделците, бидејќи нивната работа е многу исцрпна.

Во објава на Фејсбук, една фармерка напишала за своето искуство кое и ги отворило очите откако го видела својот сопруг по напорниот ден. Најавата гласеше: „Бев уморна. Бев иритирана. Му испратив порака на сопругот и му кажав дека знам дека тоа нема да смени ништо, но дека ми е доста од тоа колку работи и дека правам се низ дома. Полно работно време, готвење вечера, капење на децата, патување за време на викендите без него, домаќинство, доста ми е од се.

За време на сезоната на садење и берба ќе имав мал момент (ок неколку од нив) кога ќе дојдеше, ќе јадеше, ќе седнеше и ќе јадеше. Беше уморен, му беше жешко и беше исцрпен. Наместо да се жали, би рекол дека му е жал што е уморен и дека така се чувствува. Шарлот му се придружила и го удавила со приказна, дури и го изела поголемиот дел од неговата вечера.

Тој не се пожали. Зборуваше со неа, и мене ми се појави. Дали сакам да го гледам повеќе од еден час дневно? Тоа. Но, љубовта што ја има кон својата работа е нешто на кое треба да му завидувате. Земјоделците работат неблагодарна професија. Секогаш се работи за органскиот, без ГМО. Да не зборуваме за стресот на мајката природа.

Ова е човек кој работи на одржување на 4 генерации крвава пот и солзи и сака на своите деца да им ја покаже вредноста на трудот и дисциплината. Значи, иако бев фрустриран, требаше да се чувствувам благодарен.

Можам да седнам на вечера и да ги слушам искуствата на моите деца. Можам да им подготвам бања и да ги слушам како се кикотат и се смеат. Можам да се гушкам со нив и да ги сакам 3 часа подолго од него. Тој е тој што се жртвува, а не јас.

Ќе работиме напорно од ден на ден, до следниот дождлив ден кога ќе имаме уште неколку часа со нашиот вреден работник. Во меѓувреме, следниот пат кога ќе облечете удобна памучна маица или ќе јадете вкусна свежа храна, заблагодарете му се на фармерот.

Каде ќе бевме без нив?