Сопственикот им ја откажал киријата на сите станари за да имаат пари за храна

Прекрасниот станоиздавач им ја откажа киријата на сите станари кои живеат во неговата зграда за да потроши пари за храна и основни потреби. За време на економската криза, многу луѓе се соочуваат со тешки одлуки. Плати сметка за струја или рата за колата? Погрижете се да има храна на масата или воопшто да има маса? Со толку голема несигурност поради пандемијата, луѓето кои живеат под кирија во станови и куќи ширум светот почнаа да паничат.

Многу луѓе останаа без работа, се напредува многу бавно, а иднината е неизвесна. Значи, им беше даден многу тежок избор: да купат храна или да платат кирија? Еден сопственик од Бруклин им ја олеснил таа одлука на своите станари. Додека станарите се мачеа со размислувањата како да платат кирија и други основни потреби, Марио Салерно го објави ова известување на зградата: „Напомена: Ја укинувам киријата за април 2020 година. Бидете сигурни, помогнете им на соседите и измијте ги рацете!!!

Салерно направи навистина добра работа. Со околу 200 станари во зградата, тој стана вистински херој. Салерно рече: „Сакам сите да бидат здрави. Тоа е се. За мене е поважно да се грижам за моето здравје и луѓето да имаат што да јадат. Реков дека не им е грижа да ме платат, тие се грижат за нивните соседи и нивните семејства“. Станарите рекоа дека Салерно „го намалил нивниот стрес поради невработеноста“ тој месец. Ситуацијата во Америка тогаш била многу лоша.

Салерно не е единствениот човек кој им помагал на луѓето во својата работа. Дејвид Пласек, друг сопственик и неговата сопруга испратиле мејл до своите станари кои не морале да плаќаат кирија два месеци, но кога подобро размислил и сфатил дека животот нема да се врати во нормала толку брзо, решил да го продолжи тој период. Тој рече: „Сите ние треба да дејствуваме, и ова е нешто што можеме да го направиме. Ова е малку добра вест за луѓето во свет каде што речиси нема добри вести и мислам дека е значајна. Идејата беше малку да им се олесни стресот“.

Плацек, исто така, ги охрабрил своите станари да купуваат од локални продавачи наместо да плаќаат кирија и на тој начин да помогнат во ширењето на добрината. Иако многу бизниси се во криза, Плацек верува дека сите некако можеме да помогнеме во ублажувањето на финансиските проблеми предизвикани од оваа пандемија. Изгледа дека изминатата 2020 година беше полна со негативност и ужасни моменти, но овие двајца несебични сопственици покажаа дека не е се така црно затоа што има добри луѓе на светот.
Проверете го интервјуто на Салерно подолу.