Со балканска плата отишла во шведски супермаркет: „Па како тоа цените се речиси исти?“

Сосетката Дајана Ракиќ есенва реши да ја посети Шведска и да провери како се живее во таа земја. Посетувала супермаркети и продавници и проверувала колку може да купи во таа земја. Своите впечатоци таа ги сподели со порталот Nova.

„Овој октомври ја проверив Шведска на мапата за патување. Ние балканците секогаш ја поврзуваме оваа земја со една реченица – „Студено, но стандардно“. И така е. Не можам целосно да се согласам дека е толку ладно, но дека е стандард – тоа е“, започна таа, Кога една девојка што се преселива во Швецка ја прашав дали би се вратила назад во својата родна земја.
„Не, затоа што во оваа земја не можете да пропаднете“, одговорила девојката.

Цени на супермаркет
Дајана, вели таа, набрзо открила дека одговорот на девојката е навистина точен. Таа се упати кон првиот супермаркет за да провери како им оди на Швеѓаните деновиве со цените.

„Останав збунет, зошто цената на 15 јајца се 25 круни или 120ден,(околу 2 евра)? Чекај, дали тоа млеко е 65 денари? (околу 1 евро). Дали некој овде зборува за инфлација? Колку чинеше сето ова додека овој бран не ја погоди Шведска? Дали многу производи се навистина поевтини во Шведска?” се запраша таа.

„Со оглед на тоа што на почетокот се збунив и врз основа на цените што мислев дека сум во Србија, почнав да пресметувам и дојдов до прашањето – како цените се речиси исти како на блаканот? Како е кога минималната плата во Шведска е околу 2.000 евра, а кај нас околу 350 евра?“, раскажува Дајана.

„Дали да одам во Шведска со балканска плата?
„Дали навистина е стандард во Шведска или нашата земја, за разлика од оваа студена земја, ни дозволува да пропаднеме? Следна станица, голема стоковна куќа Продавница за долари. И уште едно изненадување, пегла за облека за 120 круни, или околу 600 денари (малку повеќе од 10 евра), тава за 100 круни – околу 500 денари (околу 8,5 евра)“, тврди таа.

„Сега веќе се прашувам дали ќе ги спакувам куферите и ќе одам во Шведска со мојата плата, дали како сите млади ќе побегнам од мојата татковина, мојата земја или нашата мила Србија ќе се разбуди и ќе погледне до Шведска и гледајте ги нејзините граѓани како луѓе кои нема да ги дозволат да одат во отпад?” заклучи таа во текст кој предизвика бурни реакции на балканот, пренесува Index.