Со оваа стара баба никој не смее да се задева: Крадецот сакаше да ја ограби, но тоа што се случило никој не можел да замисли

Оваа приказна треба да ве научи да не судите книга според нејзината корица Лоренца Марухо е баба која има 67 години, околу 45 килограми и е исклучително ниска. Да бевте крадец, сигурно ќе помислите дека таа е идеалната личност што треба да ја ограбите. Сепак, би биле грубо измамени. Лоренца е мајстор за боречки вештини и има црн појас.

Кога пијан натрапник упаднал во нејзиниот стан на третиот кат од нејзиниот комплекс за стари лица, тој немал поим каква грешка прави. Всушност, во октомври минатата година, 59-годишен маж упаднал во станот на Лоренца, навидум алкохолизиран и се обидел да ја направи беспомошна. Таа грабна жолта безбол палка и рече: „Предај се или ќе морам да те повредам.

Тој се повлекол кога таа ја извадила палката, а потоа побегнал, но не планирал да се откаже од кражбата Тој влегол во станот на првиот кат на нејзината добра пријателка, 81-годишната Елизабет Мекреј, која е со инвалидска количка. Лоренца го слушна нејзиниот крик и дојде да помогне. Сепак, таа ја заборавила палката, но се што и требаше беа нејзините боречки вештини. Го затекнала како стои над неа и ја тепа, додека сите светла во собата биле исклучени. Таа се обидела да го сопне, но завршила на подот додека тој ја кренал постарата дама на нозе.

Морала да употреби една нејзина техника, па му ги свиткала прстите, по што тој почнал да вреска. Таа потоа останала на подот за да го задржи додека полицијата не дојде да го уапси. „Моето колено беше на градите, другото на грлото, ја имав неговата вилица и му ја вперив во окото“, изјави Лоренца.