СО ОВИЕ РЕЧЕНИЦИ НЕСВЕСНО ГО УНИШТУВАТЕ ЖИВОТОТ НА РОДЕНОТО ДЕТЕ: Ќерката не смее да ги слушни овие зборови од својата мајка

Размислете добро пред да го кажете ова Овие реченици речиси сите мајки ги изговараат секојдневно, без воопшто да се свесни за последиците што можат да ги остават.
Преформулирајте ги овие реченици подобро, советуваат психолозите:

Треба да научиш да готвиш
Најголемата грешка е кога мајката и вели на својата ќерка: „Треба да бидеш убава, пријатна, на сите мора да им се допаѓаш, треба да научиш да готвиш… Нема ништо лошо во готвењето, но девојката се сеќава на оваа реченица во главата како :„Таа ќе ме сака само ако знам да готвам дури и ако не сум добро“. Ако сакате вашата ќерка да биде вешта во кујната, кажете ѝ „ајде да ручаме денес заедно“, па кога ќе види како мама ужива во готвењето, ќе сака да го научи токму тоа.

Сите мажи го сакаат само тоа
Девојките никогаш не треба да ја слушнат оваа реченица од својата мајка. Или нешто како „Штом најде подобра, заминува“. Поради овие реченици, девојката ќе порасне верувајќи дека сите мажи се исти и ќе стане повлечена и затворена, затворена за љубов.

Мора да се омажиш
Ако и кажете на вашата 20-годишна ќерка дека мора да се омажи и дека „последниот воз“ е веќе пред неа, размислете добро. Ако кога била мала сте и кажале што треба да направи за да се омажи, а потоа дека сите мажи се лоши и сакаат само едно, резултатот ќе биде – страв од интимност, интимност и врски.

Ти си иста како татко ти
Создавањето негативна слика за таткото е неприфатливо. Не е важно дали таткото е во семејството или мајката воспитува дете без негово учество, неприфатливо е таткото да се претвори во демон. Не можеш да ѝ кажеш на ќерката дека нејзините маани се наследени од нејзиниот татко. Ако тој беше навистина лош, тогаш мајката треба да го признае својот дел од одговорноста за фактот дека избрала таква личност за татко на своето дете. Тука детето не е виновно, затоа не треба да и го наметнувате тоа како вистина.

Не знаеш ништо
Никогаш не треба да го потценувате или навредувате вашето дете, бидејќи во спротивно ќе создаде нездрава слика за себе. Нема да порасне со чувство на самозадоволство, самоприфаќање и самољубие. Ова е гаранција за нејзината несреќна иднина.