Средношколка не сакаше да и отстапи место на бремената жена во автобусот – Бременоста не и дава дозвола да вознемирува други

„Сто луѓе, сто желби“, но тоа сепак не ни дава за право да правиме што сакаме и како сакаме, без разлика во каква ситуација се наоѓаме. А токму за тоа е приказната за една тинејџерка која се судрила со трудница. 18-годишната девојка ја објави приказната објаснувајќи им на пријателите дека пред неколку месеци доживеала несреќа. Таа вели дека тој удрил во автомобилот додека таа ја преминувала улицата и дека поради тоа скршила коска во ногата и и го здробила коленото. Поминаа месеци од несреќата и сега ногата и е добро, додека предолго не одeла. Но, таа признава дека се уште чувствува болка околу колената и дека мора да оди со бастун. Тинејџерката на денот на инцидентот со трудницата објаснува како влегла во автобус на враќање од училиште, додавајќи дека сепак чувствувала силна болка во коленото.

Неколку станици подоцна влезе една трудница и погледна наоколу дали има место. Јас бев една од помладите во автобусот и затоа таа трудница реши дека јас сум совршен кандидат да и го отстапам моето место. Така ми пријде таа рече дека морам да станам за да седне. Не ме ни праша туку ми нареди. Се обидов со тивок глас да објаснам дека имам повреда на коленото и дека е тешко да одржувам рамнотежа во автобус додека стојам и многу ме болеше“, објаснила девојката.

Според неа, трудницата не изразила никакво сочувство и продолжила да и вика и да ја обвинува дека излегла. Така, за да ја прекине непријателската расправија, таа го подигна фустанот и го откри своето колено со лузни. Таа се присети на реакцијата на жената, велејќи дека не знае што да каже и дека само мрчи и отишла кај друг да го натера да и го даде своето место. Потоа, и покрај тоа што навидум дојде до крајот на приказната, друг патник реши да додаде нешто.

„Лицето што седеше зад мене мислеше дека треба да реагира велејќи дека претерав со покажување лузни и засрамување на жената, а лесно можев да станам и само да застанам покрај мојата станица.
Токму оваа личност ме натера да размислувам за тоа кој погрешил во оваа конкретна ситуација. Многу корисници на платформата застанаа на неа, а некои од коментарите се:

„Многу луѓе изгледаат вчудоневидени и не знаат што да кажат кога ќе им ја покажам мојата лузна, бидејќи едноставно … не им паѓа на памет дека има физички докази зошто користам бастун“, „Јас сум научил да кажува: „Јас сум инвалид, не можам да стојам во моментов.“ „Ако тоа не функционира, едноставно ги игнорирам и им дозволувам да се засрамат.“

Не му беше грижа што таа е бремена, но тој се обидел да ја посрамоти девојката која всушност била принудена од трудницата да ја покаже својата повреда за да ја остави сама…““ Бременоста не и дава дозвола да вознемирува други или да ги загрозува другите затоа што чувствува дека треба/сака да одмори се повеќе“.