Станав маж, но тоа беше мојата најголема грешка во животот – Девојката се прашува сега зошто докторите и го дозволиле тоа, а нејзината сестра Андреа е скршена

Шинејд живеела една година како маж, но сфатила дека направила грешка Шинејд сега може повторно да ужива во друштвото на својата сестра Андреа како жена, но некои проблеми никогаш нема да се решат. Се уште се обидувам да си простам себеси и на лекарите што ми го дозволиле тоа. Кога им кажав на лекарите во клиниката за промена на полот дека го мразам своето тело и сакам да бидам маж, тие никогаш не се запрашаа зошто.

Ако го сторат тоа, можеби ќе откријат дека мојата телесна дисфорија не е причина за моите проблеми. Тоа беше симптом. Се подготвував да ја донесам најголемата одлука во мојот живот, но не ми беше понудено темелно советување. Наместо тоа, јас останав сама на себе, изјави Шајнид.
Нејзиниот гнев и обвинувања кон лекарите и психијатрите кои и ја овозможиле транзицијата се немилосрдни и секако предизвикуваат жестоки, спротивставени реакции. Но, она што никој не може да го оспори е дека нејзините лузни, и физички и психички, се многу длабоки.

Помалку очигледни и ретко признати се оние рани нанесени на нејзината сестра Андреа. Влијанието на овие одлуки врз семејството често се занемарува. Според Андреа, колатералната штета е страшна. Сестра ми е уништена. Наместо тоа, го добив овој гаден, арогантен странец кој се нарекуваше мој брат. Никогаш не успеав ни да ја исплачам сестрата што ја изгубив – вели таа.

Искуството на медицинските сестри е особено важно со оглед на зголемувањето на упатувањата во клиниките за родовиот идентитет за возрасни во Обединетото Кралство, кое во некои случаи во последната деценија се зголеми за четири пати. Не треба да има финансиски поттик на пациентот да му се препишуваат хормони. На пациентите со сексуална дисфорија треба да им се препишуваат хормони само по соодветна, континуирана истражувачка терапија. Хормоните се силни и носат ризици по здравјето.

За секој пациент што им е препишан да не им се плаќа на општите лекари – посочува Шинејд. Бевме само нормални девојки, кои уживаа и си играа со барбики. Мама и тато неуморно работеа и така Андреа стана моја мини мајка – вели таа. Меѓутоа, кога Шејнед имаше 13 години, сè се промени. По мала кавга со нејзините родители, тогаш 17-годишната Андреа се преселила на другата страна од градот и Шинејд никогаш повеќе не ја видела. Загубата на нејзината сестра имала големо влијание врз неа.

Се претворав во тинејџерка без постара сестра да ме води низ тоа. Кога почнаа да ми растат огромните гради, бев ужасна. Како тинејџерка го мразев своето тело. Сè уште бев девојка внатре, исплашена и напуштена. Сето несакано внимание, зјапање и свирење, беа постојано Работите станале уште полоши кога се вработила на 16 години. Еден член на персоналот почна да ме допира. Бев премногу исплашена за да го запрам. Ме бакнуваше и ме фаќаше за задникот во секоја прилика.

Не се осмелив да и кажам на мајка ми затоа што таа ми помогна да се вработам. Ниту, пак, и се доверив на Андреа, која веќе се смири со семејството – се присети таа. Андреа се омажи за Берија и имаа три деца. Бев премногу зафатена за да видам што трпи Шејнид – изјави Андреа која сега жали што живее со тоа.

„Никогаш не мислев дека ќе страда и ќе го мрази сето тоа“, истакнува Андреа. На 19-годишна возраст, Шинејд побегна за да започне четиригодишно проучување на историјата и археологијата. Но, штетата веќе беше направена. Дури и кога згодните, љубезни момци покажуваа интерес за неа, таа беше исплашена и исполнета само со гадење.

Имав само 20 години и бев прилично наивна. Дотогаш не ни знаев дека е можно да го сменам полот – вели таа. Шинејд се држеше до идејата. За неколку дена се уверила дека треба да стане маж. Но, никој не ја доведе во прашање нејзината самодијагностика. Прочитав дека морам да живеам како маж пред да почнам да се лекувам, па веднаш ја истрижав косата и почнав да носам широки панталони и кошули.

Бев пресреќен кога во прва година на факултет побарав од чистачката да ме упати во тоалет, а таа ме упати на оној за мажи – вели Шинејд. Андреа не се сомневаше во ништо. Имаше само 21 година, а како што рече мојот сопруг Бери, кој отсекогаш ја обожавал, се уште се труди да разбере која е – изјави Андреа. Бев убедена дека сите мои проблеми ќе исчезнат кога ќе станам маж. Бев толку уништена од чекањето што станав самоубиствена. Пиев многу и погрешно ја насочив омразата кон моето семејство

Таа не одговараше ниту на телефонските повици на Андреа. „Кога конечно почнав да се лекувам во Сендифорд на почетокот на 2015 година, го сменив моето име во Шин и целосно се идентификував како маж“, вели тој. Неколку недели подоцна, и беше препишан тестостерон. Шејнед имала 26 години и земала тестостерон цели две години кога клиниката Сендифорд ја упатила на двојна мастектомија. Бев лута на лекарите кои ја осакатија. Што мислеа – се прашува Андреа.

Морничавото сознание почна малку да го прогонува Шенаид. Бев толку лут и засрамен. Како бев толку глупав, луд и себичен? Зошто ниту еден експерт не се обиде да ме спречи – се прашува тој. Шинејд била толку депресивна што ги напуштила студиите само два месеци пред завршните испити. Потоа – не гледајќи излез – се обидела да си го одземе животот. За среќа, Андреа ја најде на време.

Липајќи, Шинејд и кажа на Андреј дека направила ужасна грешка. Бев разочарана од тоа што таа си го направи себеси. Бев загрижена што ќе се случи следно бидејќи знаев дека нема брзо решение. Но, ми олесна и што ја вратив сестра ми“, рече Андреа. Шајнид допре до други жени на интернет кои поминале низ слични работи. Тие се мала група за поддршка. Таа знае за најмалку 100 жени како неа.

Откако помина низ толку многу, Шинејд не беше сигурна дека Андреа ќе остане со неа. Но Андреа едвај чекаше да ја прегрне како сестра. Шејнед сега има момче, 28-годишен доставувач, кој, како што вели, ја сака таква каква што е и тоа и дало огромна самодоверба. Благодарна е што не отиде уште подалеку со операции и промени.