Старицата која била во постела го поканила свештеникот да се помоли за неа, а она што го нашол над креветот го запрепастило.

Еден свештеник раскажал интересна приказна: бил поканет во куќата на една старица која умирала да се моли за неа. Старицата живеела во бедна куќа, сама и во голема сиромаштија. Таа беше тешко болна и неухранета. Таа не можеше да ги плати трошоците за лекување или лекови. Кога се молел за старицата, забележал чудна стара хартија на ѕидот над нејзиниот кревет. Ја праша дали може да погледне подобро.

Додека свештеникот го гледал и читал, старицата му се пофалила дека пред многу години служела на една англиска грофица која и била многу драга. Ова беа најубавите години во нејзиниот живот, бидејќи грофицата многу ја сакаше и почитуваше. По смртта на грофицата добила подароци и таа хартија. Тогаш свештеникот ја прашал: „Госпоѓо, знаете ли што е тоа? Дали некогаш сте го прочитале ова?“

„Не, не сум, неписмена сум. Но, како спомен на мојата драга грофица, ја врамив оваа хартија и ја ставив над креветот“. Тогаш свештеникот ѝ рекол: „Госпоѓо, ова е тестамент со кој грофицата ви го остава целиот свој имот. Честитки Ти си една од најбогатите жени на светот!!“ Какво сознание беше тоа за таа жена! Таа умира од болести и неухранетост, а таа е една од најбогатите жени во светот !!

Зошто умрела во сиромаштија?? Бидејќи била неписмена, никогаш не го прочитала тестаментот и не знаела што и припаѓа. И денес многу луѓе се неписмени !! Тие се нарекуваат Божји чеда и како такви се наследници на небото: целото небо им припаѓа, а тие живеат како најголеми просјаци, поразени и угнетени од ѓаволот и со таков живот го срамат својот небесен Отец. Зошто живееме далеку под нашите можности? Затоа што никогаш не одвоивме време за себе, време за да научиме нешто повеќе од тоа што го знаеме и да станеме подобра личност