Стари верувања: Како правилно да гледате во шолја и што значи ако видите СРЦЕ или бројка во талогот од кафето

Долго време се веруваше дека во талогот од кафе може да се видат различни толкувања. Од тоа дали ќе имате среќа во љубовта, до кариерата и семејниот живот, како и личниот успех.
За да не се толкуваат погрешно овие знаци, се верува дека постојат одредени правила за гледање во чашата. Иако порано луѓето сериозно веруваа во гатање со чаши, денес тоа најчесто се прави за забава. Сепак, малку е познато дека вештината на гледање во шолја кафе или чај се нарекува тасеографија и дека постојат одредени правила доколку се занимавате со неа.

Кафето мора да биде во шолја која има бели рабови. Кога ќе ја испиете последната голтка, замислете ја желбата. Читачот ја држи чашата така што рачката е на десната страна. Превртете ја чашата така што талогот ќе се истури по рабовите и ќе создаде форми или концепти кои подоцна ќе ги толкувате. Никогаш не дозволувајте некој друг да потврди тоа што ти прв си видел. Гледањето започнува од рачката на чашката, која треба да ја преместите од десно кон лево ако личноста што ја гледате е деснак и од лево кон десно ако е левак.

Оној што гледа во шолјата нека ја остави 10-15 минути за кафето целосно да се излади и да се исуши. Ако сакате да ви претскажуваат љубовна судбина, ставете прстен на шолја додека чекате да се олади соц, а ако се работи за финансии, тогаш паричка која ќе ви биде вратена кога ќе почнете да читате.

Добри знаци: Ако голем дел од вашето кафе падне во чинијата, тоа е првиот позитивен знак за вашето читање. Ве напуштаат проблемите и грижите. Ако кафето што го истури направи куп, ќе научи дека ќе добиете многу пари. Доколку кафето е густо и може да се подигне со едно движење, ви е дадена „пророчка чаша“, што значи дека сите желби ќе ви се остварат, и дека не мора да продолжите со читањето.

Кои делови од чашата треба да ги погледнете? Поделбата на чашата се одвива на пет дела, односно има три области кои го одредуваат квалитетот на симболот: рачката, предниот обрач и дното. Левиот дел – сегашноста Десен дел – иднината Областа околу рачката – љубовни – животни прашања Периметарска област – финансиски прашања Дното – дом и семејство

Што значи лево, а што десно? Делот околу рачката и страната лево од рачката го претставуваат лицето кое чита. Страната лево од рачката до средината на левата страна на чашата е времето кое штотуку минува. Другата четвртина од страната лево од рачката е времето штотуку доаѓа, страната на чашата десно од рачката е љубовниот партнер, маж или жена. Поблиску до надворешниот раб на чашата се сегашноста и блиската иднина, а кон дното на чашата е далечната иднина. Само дното на чашата ја претставува несреќната област.

Талог и фигурини од кафе, како и нивните карактеристики Постојат различни верувања за значењето на фигурините што ги забележувате во талогот од кафето, а ова се некои од нив: Ако чашата е исполнета со јасни фигури кои прават богат релјеф, тоа значи дека се работи за личност која има многу динамичен живот или е во фаза на турбулентни настани. Ако чашата е исполнета со мали и многу прецизни фигури, тоа е остроумен човек кој точно знае што прави. Секој нејзин потег е испланиран. Симболите во близина на рачката претставуваат настани што ќе се случат во куќата на лицето што се чита.

Некои читатели ги толкуваат сите фигури лево од рачката како блиско минато во однос на куќата, а фигурите десно како блиска иднина, исто така во однос на куќата. Во никој случај не треба да ја занемарувате големината на симболите. Треба да им дадете поголемо значење на големите, добро дефинирани симболи отколку на помалите и едвај видливи. Ако талогот од кафе во шолјата е темно кафеав, непроѕирен, тоа е самоуверена личност.

Ако талогот од каша во шолјата е светло-кафеав и проѕирен, човекот секако е многу вознемирен и незадоволен. Психолошки гледано, таа е премногу емотивна и чувствителна.

Доколку забележите бројка во талогот од кафето, голема е веројатноста, според верувањата, во блиска иднина да ве очекува финансиска добивка. Фигурата на срцето значи возбуда и уживање во емотивниот живот, бракот, среќата или пријателството. На дното на чашата, срцето значи ново познанство или додворување.Секако, тоа се само верувања од народот и не значи дека се вистинити, но гледањето во шолја може да биде интересно и да го правите тоа за забава.

Дали сакате да гледате во чашата од време на време?