Строго забрането: Шест реченици што свекрвите никогаш не треба да им ги кажат на снаите

Односот мајка-снаа е често комплексен сам по себе и може дополнително да се искомплицира со бесчувствителните коментари на свекрвата.

„Мојот син изгледа слабо и нездраво, дали воопшто го храниш?
Задевањето со кулинарски вештини е вообичаено во врската со свекрвата, дури и кога снаата одлично готви. Дури и да не е така, свекрвите забораваат дека нивните синови се возрасни кои треба да знаат како да се хранат.

„Никогаш не би дозволила моето дете да го прави тоа“.
Воспитувањето внуци исто така може да биде предмет на дебата. Секако, добро е да се слушаат туѓите мислења за ова прашање, вклучително и свекрвата, но на крајот, воспитувањето на детето е сепак во рацете на родителите и тие одлучуваат што да им дозволат на своите деца.

„Заминавте“.
Секој добива лоша фризура, прамен за фарбање, неколку килограми вишок или темни кругови. Сите сме свесни за својот изглед, но тоа не значи дека сакаме секој ден да слушаме за нашите „маани“. Ваквите коментари понекогаш не се прават од злоба или со лоша намера, туку така звучат и затоа е подобро да ги избегнувате. Сè може да се каже на поинаков начин: „Зошто не паузирате? Изгледаш уморно. Јас ќе се грижам за детето“.

„Мојот син сака…“
Кафе со два шеќера, средно редок печен стек , омекнувач со мирис на планински цвеќиња… Да, свекрвата знае што сака нејзиниот син, но понекогаш заборава дека се заљубил во сопругата и многу други работи кои таа можеби не е запознаена со.

„Лесно ти е, во мое време““
Не е тајна дека постарите генерации свекрви често ги обвинуваат младите снаи дека користат апарати за домаќинство како машина за миење садови или машина за перење, коментирајќи дека во нивно време се се миело на рака. Секое време си носи свои тешкотии, проблеми, несреќи и никој не смее да суди колку ти е лесно или тешко, па ни свекрвата.

„Тој е неспособен“.
Иако нашироко се верува дека свекрвите ретко ги критикуваат своите синови, тоа не е точно. Неразумната критика која нема основа кај снаите ќе создаде отпор бидејќи ќе добие потреба да го брани мажот што таа го избрала за партнер. Конструктивна критика за свекрвата треба да се упатува директно на нејзиниот син, а не на неговата сопруга, пишува Zadovoljna.hr .