Таа беше миленица на султанот и страв и трепет во турското царство – Еве како навистина изгледаше султанката Хурем(ФОТО)

Со својата слатка насмевка и радоста со која зрачеше, таа брзо го освои владетелот и стана негова омилена, а потоа и сопруга. Хурем Султанија била омилената сопруга на османлискиот султан Сулејман I и неговата мажена сопруга. Таа исто така била мајка на шест негови деца – султанот Селим II, наследник на Сулејман I, Михримах Султан, како и принцовите Мехмет, Бајазид и Џихангир.

Таа се смета за најмоќната жена на Отоманската империја и една од најмоќните во историјата на човештвото. Имала големо влијание врз политиката на Отоманската империја и имала водечка улога во државните работи. На малите екрани засекогаш ја овековечија две актерки – Мерјам Узерли и Вахиде Перчин, а еве што велат историските извори за појавата на оваа моќна и мистериозна жена од турската историја.

Султанката Хурем или Рокселана
Султана Хурем е позната и како Рокселана, но нејзиното вистинско име, како и нејзиното детство не се целосно познати. Се претпоставува дека се викала Анастасија или Александра. Таа по потекло била од Кралството Полска, од територијата на денешна Украина.

Како и многу нејзини сонародници, кои биле барани во Константинопол (Истанбул), Рокселана била или земена како украдена робинка или затоа што нејзините родители ја продале (што било вообичаена појава во Русија) како бел роб на Отоманската империја. Ибрахим Паша од благодарност му ја подари младата Рокселана на својот пријател султанот Сулејман I. Таа се нашла во харем во кој имало околу 300 робови, но сепак брзо го привлекла окото на султанот Сулејман.

Откако ја поминала познатата „златна патека“ до султанските одаи, не ги напуштила.

Како всушност изгледала таа? Во многу слики таа беше овековечена од многу уметници според тоа како ја опишуваа, иако нејзините фотографии и вистински портрети не постојат. Рокселана имаше огнена црвена коса. Таа е опишана како нежна, витка, мила и шармантна. Покрај тоа, таа беше многу интелигентна, паметна и весела. По природа борбена, итра, вешта во манипулирање со луѓе, лукава како јагне и опасна како волк, таа одлучи да стане љубовница.

Нејзината харизма ги привлекувала сите во харемот, поради што брзо го добила името „Хурем“, што значи „насмеана“. Таа веројатно го заведе Сулејман Величествениот со својата интелигенција, духовитост и многу страсна природа. Ликот на султанката Хурем со векови ги инспирира уметниците. Црвенокоса убавица со нагласени облини што ја буди фантазијата. Така најмногу го покажуваат бакарни гравури и платна на средновековни уметници.

Оваа слика се должи на извесен Мелхиор Лорикс, кој поминал пет години во Константинопол придружуван од хабсбуршкиот пратеник. Во неговите патописи, тој ја опишува Рокселана токму онака како што подоцна ја сликале уметниците и како што ја прикажувале писателите, вклучувајќи го и Шекспир.