Таа го скинала тестот по математика на својот син, а причината ја објаснила на Фејсбук

Повеќе од кога било досега, децата денес се под голем притисок да бидат подобри на училиште. На нив се става голема одговорност, но и голем притисок; од безброј задачи, страници и страници по математика, читање, тестови, тестови, разни проекти и правење презентации. Навистина не е ни чудо кога детето веќе не може да издржи. Ако вашето дете поставило превисока скала, ако неговите родители се фокусирани да биде одличен во се или е под притисок од околината, тогаш ништо помалку од пет не доаѓа предвид, особено кога станува збор за стандардизирано тестирање. За среќа, има и родители како Џен Киш кои не се вклопуваат во таа тесна и тесна рамка за врамување на совршените оценки на своето дете, но се горди на вистинските достигнувања на своето дете.

Откако нејзиниот 10-годишен син добил 89% на тестот по математика за кој напорно учел, Џен не можела да ги издржи солзите што му ги наполниле очите поради обичната бројка што го наплаќала со чувство на инфериорност. Ви ја пренесуваме Фејсбук објавата на Џен Киш која јасно ја отсликува нејзината личност, интегритет, страст и љубов кон Исус и луѓето: „Денес на мојот 10-годишен син му дадов тест по математика. Му требаше скоро еден час, користеше 4 пробни документи. Секоја задача ја решаваше со целосна концентрација. А потоа зеде длабок здив и ми дозволи да го оценам.

Брзо го оценив и резултатот беше 89%. Му реков дека е 4-5. Очите веднаш му се наполнија со солзи. Даде се од себе, но и тоа не беше за пет. Го погледнав, а потоа го погледнав тестот. Го скинав на половина. Моето убаво момче е одлично во кујната. Тој лесно може да готви оброк за целото семејство. Совршено ги поврзува и поправа работите како веќе да има положено школи и школи за тоа.
Тој е основач на Дебатниот клуб „Мајки и синови“ (сега го измислив) – може да ме убеди дека правиме работи што никогаш не ми биле надвор од умот.

Моето момче е урнебесно. Секогаш нè прави да се смееме кога седнуваме да јадеме заедно. Моето момче е чувствителна душа. Тој е љубезен и нежен кога е потребно. Моето момче е вредно. Ќе работи на нешто додека не биде најдобро што може. Моето момче НЕ е дефинирано со оценка на неговиот тест по математика. Кога го искинав тој тест, го погледнав и му кажав дека го гледам. Дека видов дека дава се од себе, дека многу внимателно го решавал секој проблем и повторно проверувал сè додека не се увери во одговорите. Го гледав како ги брише редовите за кои не беше сигурен. Го гледав како го вложува секој атом на напор во тој тест.

И му реков дека никогаш не сум билa погордa на него. Децата се многу повеќе од резултатите од тестовите. Тие се многу повеќе од која било бројка. Тоа е многу повеќе од тој калап во кој се обидуваме да ги тераме. Училиштето е важно, образованието е важно – но не и најважно. Она што ме загрижува повеќе е како ќе се однесува со другите, каков е неговиот интегритет и како му служи на Исус, отколку колку ќе добие.

Повеќе ме загрижува како во иднина ќе научи да ги користи своите способности за да заработува за семејството. Она што повеќе ме загрижува е личноста што ја градиме отколку задачите за споделување. Нашите деца треба да имаат можност да ни покажат во што се добри, особено на рана возраст.

Бев шокиран од притисокот што го чувствуваше поради резултатот од тестот. Никогаш не замислував солзи на разочарување од неговите очи. Се восхитувам на неговата амбиција и желба да успее.
Никогаш повеќе не се гордеев со 89% на тест по математика.