Таа е мрза, нејзините синови сами си го местат креветот – Проблем се појавил кога се оженил синот

Добро се сложуваше со сопругот и не сакаше да го расипува тоа со приказни за коментарите на нејзината свекрва што ја мачат.Кога се омажила за Миодраг, Дара се грижела за целото домаќинство. На свекрвата и се слошило и легнала три недели, само да види како ќе се снајде младата снаа. Дара не беше ниту млада, ниту необразована, ниту глупава, туку само заљубена жена која живее во таква возраст. Таков каде што е нормално да се правиш дека не гледаш некои работи затоа што така треба.

Дара нечујно носеше сè на рамениците на нејзината љубов, затоа што така треба да биде. Добро се сложуваше со Миодраг и не сакаше да го расипува со бесмислени приказни за коментарите на нејзината свекрва за несолената храна или неисчистената кујна. Се правеше дека не ја повредува ништо. Откако била засрамена и уништена, нејзината колешка ја прашала дали има некакви проблеми.
Не? Ах, тогаш е јасно! Твојата свекрва нема женски деца, затоа е таква.

Кога родила машки деца, само ги затворила очите и помислила на желбата: тие никогаш да не бидат товар. Секогаш да бидам мајка. Дека нема да бидат подеднакво потребни цел живот, туку само подеднакво сакани – онака како што малите деца ги сакаат своите мајки. Таа, пак, вети дека ќе биде мајка и на нив и на нивните сопруги. Еден ден. Да не бидам свекрва. Така продолжила да биде „СИТЕ ВИНОВНИ“. Затоа што нејзината свекрва никогаш за ништо не била виновна. Таа само го сака својот син и го сака најдоброто за него. Таа едноставно ги обожава своите внуци и не сака тие да бидат оптоварени со помагање на мајка си во домашните работи. Машкото дете не треба да работи.

Видов дека жената е мрзелива, но толку мрзелива што нејзините синови сами си ги средуваат креветите, тоа уште не сум го видела – секогаш се жалеше пред соседот или роднините и толку остро што Дара не можеше ништо да одговори, бидејќи така треба да биде, ако сакаш да го зачуваш мирот во куќата. Заради тој „мир во куќата“, Дара заборави што е мир во душата. Таа голташе навреди и кнедли и едноставно беше се што беше потребно и очекувано од неа. Она што го очекувала за себе и што сонувала, знаела дека нема да може да го постигне. Таа исто така знаеше – еден ден кога ќе биде на тоа место – ќе биде поинаква.

Потоа се ожени постариот син. Така било договорено невестата да се всели во нивната куќа. Миодраг бил за убаво уредување на подот и младенците да живеат таму со нив. Да живееме заедно без да бидеме заедно. Само што се тука, во иста куќа. На Дари и се допадна и не и се допадна. Мислеше дека се е подобро да се одвои од нив, старите. Но, не е во ред на младите да им се кажува на почетокот на заедничкиот живот.

Таа продолжи да прави се. Готвеше, чистеше, се грижеше за се. Дека невестата не страда. Сакаше да не биде свекрва, туку пријателка, друга мајка, поддршка. Да се ​​биде поинаков.Таква беше Дара. Жена без граници и без мерки. Бескрајно сакаше, работеше неизмерно. Таа не штедеше. За мир во куќата. Нејзината снаа еднаш и рекла дека не треба да ги мие садовите. „Јас сама знам да перам алишта“, би се осмелила таа да и речи. Не мора секој ден да се качуваш на мојата тераса.

Не ми е тешко, и сакам да ти помогнам. Забавувајте се додека не дојдат децата – би и одговорила Дара. Не сум бремена, ако тоа е она што го целиш. А Дара не цели кон ништо. Таа само сакаше да помогне. Затоа молчеше. Детето мора да е во право. Сигурно е дека повторно претерала. Така таа се поклони. Помагаше тајно, колку можеше и колку што и беше дозволено. Навикната да си ги мери зборовите, тешко се навикнуваше да го мери доброто што го посеа околу себе. Кога станала баба, ги капела, хранела и се грижела за своите внуци. Но, таа секогаш ќе направи нешто погрешно.

О, мамо, сега не е така! Децата не смеат да прават ништо ново – а списокот на работи што не се дозволени „според новото“ расте од година во година. Гледаше како децата наместо топка подаруваат таблет и мобилен телефон, како не играат на трева за да не „исперат нова брендирана маичка“, како не пишуваат домашна „затоа што им пречи“, како прераснуваат во себични и затворени луѓе. Се трудела да не се меша, а кога нешто ќе и предложила, нејзиниот син секогаш и одговарал арогантно. Немаш право да се мешаш. Тоа се моите деца.

Дара, за мир во куќата, го премолчуваше тоа. Никогаш не се пожали дека претпоставува дека знаела нешто кога ги чувала. Никогаш не барала да и признаат дека е секогаш тука да ги запознае, дека секој ден имаат зготвен ручек или некое уживање. Не барала благодарност, подароци или комплименти. Сакаше само да не ја гледаат така. Истиот поглед ја погледна и нејзината свекрва. Како таа да е виновна за се. Како да не може ништо. Како да не е доволно добра. „Грешиш, Даро моја, грешиш“, ѝ рекол колешката.

Би го пресекола. Престануваш да им готвиш, да ги миеш и да ги тресеш. Па гледаш. „Не можам да го сторам тоа“, ќе рече таа збунета. А потоа продолжуваше да се жртвува. Цел живот е „цвиновна“. Дара не знаеше како да објасни дека не е жртва. Како што никогаш не молчеше на таа свекрва, затоа што и е снаа, а не на нејзините деца, затоа што им е мајка, туку затоа што сака. Прво Миодрага, па децата, па внуците. „Не ми е тешко“, би рекла таа. Таква беше Дара, жена без граници и мерки, дури и во тоа страдање и тишина.

Само зачувај го мирот во куќата. Ништо не и беше тешко. Така немирот во душата го џвака пред шеесетите и го спушти на земја. Мирот излезе од куќата со неа.