ТАА НАПИША ПИСМО ДО СВОЕТО БЕБЕ КОЕ ПЛАЧЕШЕ – МНОГУ МАЈКИ ЌЕ СЕ ПРОНАЈДАТ

Реган Лонг, мајка на пет деца, на своето бебе му напишала трогателно писмо кое секоја мајка целосно ќе го разбере. Мајката на Реган често истакнува дека две работи се важни во нејзиниот живот. Првата е мајчинството, а втората е нејзината работа – пишувањето. Во писмото кое го напишала, Реган им порача на сите мајки да го искористат секој слободен момент и да го поминат со своето бебе.

„Во моментот кога погледнав во креветчето за да се уверам дека сè уште спиеш, сфатив дека имам време да ги завршам домашните работи, да ја испразнам машината за миење садови и веројатно имам време да ја вклучам и машината за перење. Сепак, во моментот кога те гледам како дишеш додека спиеш, сфаќам дека треба да бидам веднаш до тебе.

Затоа што ти си мое дете засекогаш, а ти си мое бебе само една година. Истрчав во кујната на кафе, набрзина зедов кифла од масата и се вратив кај моето бебе. Гледајќи го како се движи и полека се буди, сфатив дека треба да лежам до него бидејќи тој е мое дете засекогаш. Мојот телефон постојано ѕвони, мејловите пристигнуваат цело утро. Се обложувам дека 5-10 луѓе чекаат да се јавам, треба да се погрижам за сметките што ќе стигнат следната недела. Во мојот тефтер веќе ме чека однапред испланирана агенда на активности.

Бидејќи активностите ги организирав претходната вечер, морам да ги направам денес. Реализацијата на обврските се одвива за да разберам дека треба само да лежите до вашето бебе. Сепак, тој е мое бебе само една година, а дете цел живот. Набрзина излегов од собата, чувствувајќи вина затоа што ќе те запоставам неколку минути. Сакав да го искористам ова време кога ти спиеше. Неколку моменти подоцна, повторно се најдов до креветчето, зјапајќи во тебе.

Се наведнав за да се уверам дека сè уште дишеш додека твоето ситно тело едвај се движеше. Додека ја допирав твојата мала рака и ја ставав мојата толку внимателно, сфатив дека треба да лежам до тебе. Затоа што ти си мое дете засекогаш, но само мое бебе за една година. Кога посегнав да те земам откако почна да се нервираш, те зедов и те легнав на моите гради. И тогаш сфатив дека треба да поминувам повеќе време со тебе и да лежам до тебе, дури и додека спиеш.

Затоа што ти си мое дете засекогаш, но само мое бебе за една година воздивнав. Се омекнав додека ти тивко, но прецизно ги стискаше твоите ситни прсти околу моите и додека тие очи сè уште беа затворени. Почна да се насмевнуваш лесно како да си мислиш во себе – еве ти. Таа конечно ме послуша. Таа е тука. Таа е до мене. Убаво е чувството да ја имаш покрај неа.

Ти си мое дете засекогаш, но само мое бебе една година “.

Реган го посвети писмото на своето бебе и укажа на важноста на моментите поминати со неа. Со ова писмо таа сакаше да им испрати порака на сите мајки дека нема ништо поважно од моментите поминати со деца, без разлика дали се бебиња или возрасни.