Таа посвои 2-годишно девојче, а првите зборови и го скршија срцето

Една жена реши со сите да сподели два трогателни зборови изречени од нејзината двегодишна ќерка кои и го скршиле срцето. Одлуката да се стане згрижувачки родител е и награда и искушение од време на време. Дете кое доаѓа во згрижувачко семејство веќе поминало низ тешки времиња. Значи, огромен предизвик е да се воспостави нормален однос и врска со него, особено ако детето било во повеќе од едно семејство, чекајќи да се врати кај родителите или да биде посвоено од семејство.

Кога толку мало дете влегува во системот за згрижување, тоа е во развоен процес, но работите што ги учи може да се разликуваат од работите што вообичаено ги учат децата на таа возраст. Ќе ве расплаче кога ќе слушнете зошто мајката на ова посвоено девојче грчеше во солзи и зошто оваа приказна е толку пати споделена на социјалните мрежи.

Таа вели дека малото девојче во нејзиниот дом влегло со насмевка на лицето и полно со самодоверба како да знае што прави. Иако има само две години, во образовниот систем е пет месеци и живее во дури четири семејства. „Здраво, мила, јас сум Џејми“, ѝ рече таа на девојката, клекнувајќи се на колена, „Многу сум среќна што ќе живееш со нас. Дали ќе запознаеш други деца?

Џејми рече дека другите посвоени деца ги сакале новодојдените и уживале да бидат нивни туристички водичи во новиот дом. Таа секогаш беше горда кога гледаше како се однесуваат со новодојденците и кажуваат работи како: „Ти си тука! Ќе го видите вашиот кревет? Те сакам!“, правејќи новото дете да се чувствува како дома.

Ништо не ме прави погорда од тоа да ги гледам како го прават тоа“, напиша таа. Ништо не ме тера да се чувствувам повеќе како свои деца од тоа да ги гледам во овие ситуации“. Откако талкаше со другите деца околу десет минути, девојчето повторно истрча во собата кажувајќи му два збора на Џејми што ја натера длабоко да размисли.

“Види, мамо!”
Иако се запознала пред само десет минути, девојката втрчала во собата и му рекла на Џејми: „Види, мамо!“ Тогаш Џејми сфатил дека девојката мислела дека зборот „мама“ значи возрасна жена во куќата. По толку различни згрижувачки семејства, овој збор доби сосема поинакво значење за неа. Џејми беше јасен дека мама за девојче е личност која ти истура сок и додава работи што сама не може да ги достигне. Ова значело дека девојчето имало пет мајки за пет месеци. За тоа време, таа немаше шанса да дознае што всушност претставува мајката.

Ова двегодишно девојче има биолошка мајка која дава се од себе да ја врати. Таа има и мајка воспитувач подготвена да се вклучи и да помогне во секое време. Затоа Џејми се надева дека девојчето ќе го научи вистинското значење на зборот „мама“.

На крајот вели: „Мама е таму за да имаш рамо да спиеш, да бакнуваш изгребани колена и да те научиш азбука“. Таа напиша и дека да се биде мајка значи сигурност, посветеност и љубов за цел живот.