Таткото го обвини синот за разводот од сопругата: Бевме посреќни без тебе

Разводите се главно тешки искуства. Мажот и жената сакаат што помалку да ги вклучуваат своите деца и да ги задржат причините за развод за себе. Или барем треба. Исклучок е овој татко, кој како причина за разводот од сопругата го наведе никој друг туку неговиот 12-годишен син. Таткото напиша: „Јас и сопругата сме заедно од средно училиште. Навистина мислев дека сме неразделни. Таа го роди нашиот син пред 12 години и потоа работите се сменија.

Мојот син има проблеми со однесувањето и беше тешко да го воспитам. Резултатот беше тоа што жена ми и јас почнавме да се расправаме за начините на воспитување. Ова создаде бездна меѓу нас која продолжи да се шири. И двајцата почнавме да пиеме и не сакавме повеќе да поминуваме време еден со друг. Набрзо почнавме се повеќе да се расправаме и стана јасно дека нашиот брак се распаѓа – дури и другите членови на семејството можеа да го видат тоа. Тогаш почнавме да зборуваме за развод и се согласивме дека тоа е вистинскиот избор“.

Мажот го обвини својот син за неговиот неуспешен брак
Тука работите тргнаа наопаку. Да, разводот е многу тежок за секоја двојка, но пред разводот најчесто има обиди за компромиси и разговори за да може парот да ги премости разликите. За жал, овој татко едноставно покажал со прст кон својот син како единствен виновник за неговиот неуспешен брак.

„Кога првпат му кажав на син ми за разводот, тој почна да плаче и да удира со тупаници, велејќи дека тоа не е фер. Сфаќам дека разводот е тежок и за детето, но се повеќе се нервираше. Бидејќи јас и жена ми сме разделени (сè уште не се разведени) и таа не може премногу да го поднесува нашиот син, се договоривме тој да биде со мене поголемиот дел од неделата. Затоа морам да се справам со неговото викање повеќе отколку таа“.

Тогаш паднаа тешките зборови: „Минатиот петок син ми почна да ме прашува дали јас и жена ми се смиривме. Му кажав дека се уште се разведуваме, а тој направи сцена. Тогаш му реков: „Слушај, сакаш да знаеш зошто раскинуваме? Заради тебе бевме среќни пред да се родиш, но ти секогаш се однесуваш лошо и влегуваш во неволја, па сега престанете да се расправате со мене кога сте виновни и можете само да се обвинувате себеси за нашиот развод“.

Синот бил многу погоден од ова, но наместо да го утеши, неговиот татко неочекувано реагирал. „Тој го погоди тоа што го кажав и му се извинив, но реков и дека има вистина во тоа што го кажав. Оттогаш тој стана многу тивок и се однесуваше подобро, дури и мојата сопруга рече дека се однесува подобро. Да, мислам дека се ужаснувам да му го кажам тоа, но на некој начин мислам дека тоа е нешто што тој требаше да го слушне“.

Децата никогаш не треба да се обвинуваат за разводи
Без разлика на односот на родителите во бракот, вината никогаш не треба да се префрла на децата бидејќи тие многу работи чуваат за себе и остануваат оштетени доживотно. Набрзо почнаа да пристигнуваат коментари за објавата на мажот, во кои корисниците на социјалните мрежи го обвинуваат дека не е ниту добри родители, ниту дека добро се однесува кон своето дете. Тие истакнаа дека неговата работа како родител е да му помага на детето, а не да се занимава со проблеми со алкохолот, кавги и разводи.

Еден корисник со многу остри зборови му кажал на овој човек дека не е добар татко и на крајот додал дека таткото е „грозен“ затоа што му е „драго“ што неговиот син се смирил откако го уништил со свои зборови. „Ако вашиот син има проблеми во однесувањето, тоа главно не зависи од него, туку од родителите.
Имаше дури и психолог кој јасно ја објасни ситуацијата:

„Ви ги обвинувате вашите проблеми на вашиот син и ги проектирате врз него. Не е проблем на вашиот син што не можете да ги решите вашите проблеми. Ако вашиот син има проблеми во однесувањето, тоа главно не зависи од него туку од родителите. Веројатно вашиот син има некои проблеми и му треба помош за да се справи со нив, а вие не сте го научиле да го прави тоа. На вашиот син му треба терапија, а вие треба да бидете негови подобри родители“.