Таткото го прислушувал разговорот меѓу сопругата и синот, а тоа што го слушнал го расплакало

Една вечер, таткото доцна дошол од работа и додека шетал низ дворот го слушнал разговорот на сопругата со најмладиот син. Слушнала дека некои деца се фалат со работата што ја имале нивните татковци. Како сите тие се големи газди, а потоа го прашаа синот што прави неговиот татко. Тивко промрморе, гледајќи настрана: „Тој е едноставен работник“.

Жената чекала сите да си заминат, а потоа го викнала синот внатре. Таа му рече: „Морам да ти кажам нешто, синко. Рековте дека татко ви бил редовен работник, што е точно. Но, мислам дека не знаете што точно значи тоа, па ќе ви објаснам. Во растечкото производство што ја прави нашата земја голема, во сите продавници, магацини и камиони кои носат товар секој ден, во секоја нова куќа што се гради, запомнете дека, синко, има обични работници кои овозможуваат толку голема работа што треба да се заврши.

Вистина е дека газдите имаат убави клупи и остануваат чисти цел ден. Планираат како да добијат големи работни места, праќаат писма. Но, за нивните соништа да се остварат, запомни дека, синко, потребни се обични работници за да ја завршат работата. Ако сите газди ги напуштат канцелариите и не работат една година, тркалото на производството сепак би се вртело – и тоа со полна брзина.

Ако луѓе како татко ти не се на работа, нема продукција. За оваа работа се потребни обични работници!“ Одејќи низ вратата, човекот избриша солза. Очите на момчето светнаа од радост додека скокна од подот.

Тој го прегрна својот татко и му рече: „Здраво, тато, горд сум што сум твој син, бидејќи ти си еден од оние луѓе – важни луѓе – кои прават големи работи“.