Таткото и се налутил на келнерката која го „дисциплинирала“ неговиот син, но згрешил

Еден анонимен татко решил да објави приказна за настан кој го налутил крајно. Го налутила келнерка која го „дисциплинирала“ неговиот син. Дали беше во право? Проценете сами. Овој татко се нашол во ситуација која била многу неповолна за него и мислел дека е сосема во право, но многу други не се согласувале со него. Тој напиша: „Мојата сопруга, јас и нашиот 4-годишен син излеговме на вечера минатата недела. Тоа беше средно добар ресторан, не беше брза храна, но ништо премногу елегантно“. Во ресторанот се случило нешто што многу го налутило тој татко, а во него биле вклучени неговиот син и келнерката. Се разбира, од детето не може да се очекува да се однесува како возрасен, но од возрасен се очекува да го научи своето дете како да се однесува на јавни места или да му посвети доволно внимание за да не се однесува непристојно.

Таткото ја продолжи својата приказна: „Мојот син е нормално, активно момче и тешко му е да седи цело време додека јадеме, па му дозволивме малку да го истражува ресторанот. Забележав дека нашата келнерка го гледа настрана, па му рековме да престане да трча“. Тука приказната тргна во сосема погрешна насока. Наместо родителите да му објаснат на детето дека не е убаво да трчаш по ресторан каде поминуваат келнери и други луѓе и да го седнуваат или да го изнесат во воздух, овие родители испратиле молба до својот син. Таткото напишал: „Потоа беше прилично добар, но седна на подот пред келнерката кога таа носеше послужавник, па таа остро му рече да оди до масата и да седне“.

Не можеме да знаеме што значи „прилично добро“ или колку „остро“ реагирала келнерката, но едно е сигурно, детето не треба да ги вознемирува вработените во ресторанот, особено додека неговите родители пасивно гледаат.

Тој продолжи: Мислев дека реагираше без причина и требаше да дојде кај нас и да разговара со нас наместо да го дисциплинира туѓото дете.“ Се разбира, „дисциплина“ е многу тежок збор. Иако неговиот син за малку ќе предизвикал да падне келнерката која носела послужавник со храна, овој татко изгубил секаква симпатија кон неа: „Оставив бакшиш од 5% и имав краток разговор со менаџерот на ресторанот кој не ми кажа ништо конкретно. Мојата сопруга се согласува со мене, но кога го напишавме ова на Фејсбук, добивме многу негативни и осудувачки коментари“. Можеби се согласувате со ставот на овој татко и можеби имате слично мислење како некои од следните коментатори.

Обврска на родителите е да се грижат за однесувањето на момчето
Колумнистот Никол Клиф напиша: „Да, ова е во голема мера ваша вина. Секако, тешко е за 4-годишно дете да седи мирно, поради што повеќето луѓе избираат да одат во ресторани за брза храна додека детето не научи како да се однесува во ресторанот. Затоа најчесто едниот родител излегува со детето, кога тоа ќе се нервира, за да може детето да скока и да трча, а не да ги вознемирува келнерите кои носат полни послужавници со (понекогаш и многу топла) храна.

Истражувањето ресторан навистина не е нешто за дете. Кога навистина интервениравте, не го сторивте тоа за да го вратите детето на своето место. Отколку само да престанете да трчате. Не бевте добри родители, па келнерката мораше да направи нешто. Таа беше во право, ти не си“. Се разбира, не сме сите совршени и секое дете има своја жолта минута, но одговорноста на родителите е да ги утврдат правилата на однесување и последиците од непочитувањето на овие правила.

Не е лесно да се биде родител
Човекот продолжи:„Вашиот син не е подготвен да јаде во ресторан со средна големина додека не може да се однесува подобро. Можете да вежбате дома, можете да вежбате во Мекдоналдс. Може да се обидете да одите во вистинскиот ресторан кога ќе сфатите дека еден од вас мора да излезе со него кога ќе добие нагон да трча низ ресторанот.

Се сомневам дека ќе го направиш тоа, но барем те охрабрувам да одиш во ресторан, да и се извиниш на водителката што се пожалил на келнерката и да и оставиш вистински бакшиш“.Не е лесно да се биде родител. Иако можеби има повеќе во оваа приказна отколку што изгледа, сепак должност на родителите е да постават правила и последици за нивно непочитување.