Таткото не можел да ги спаси ќерките кои се давеле – тогаш од никаде се појавил тинејџер и го направил незамисливото!

Мислам дека сите можеме да се согласиме дека децата никогаш не треба да се оставаат сами во близина на вода. Но и покрај тоа се случуваат несреќи.

На 31 мај семејството Карпјук беше на пат кон реката Иртиш во Русија.

Две ќерки, пет и седум години, биле уморни и побарале да седнат на автомобилот.

Нивниот татко отишол во блиската продавница, а нивната мајка се грижела за нивниот помал брат.

Автомобилот бил паркиран во близина, па нивниот татко, Вјачеслав, не бил загрижен за своите ќерки.

Но, неколку секунди подоцна се случи нешто незамисливо.

Девојките сигурно виделе нешто во реката и дошле поблиску да погледнат.

Девојките се потпреле на заштитната ограда, изгубиле рамнотежа и паднале во ледено студената вода. Никој од нив не знаеше да плива.

Нивниот татко не размислил и веднаш скокнал да ги спаси ќерките. Но, девојките го зграпчија толку силно што тој не можеше да ги држи и двете и да плива истовремено. Немаше за што да се држи.

Во меѓувреме, луѓето почнаа да се собираат покрај реката. Некои го фрлаа јажето, а другите снимаа.

Таткото со сите сили се обидел да го врзе јажето околу ќерките, но немал сила да ги држи двете додека го фатил јажето.

Тогаш од никаде се појави тинејџер. Се соблече и без да трепне скокна во ледената вода. Таткото на девојчињата се шокирал кога го видел момчето како плива кон него.

Момчето за само неколку минути успеало да ги изнесе девојките на брегот.

Родителите на девојчињата засекогаш ќе му бидат благодарни на ова момче за неговото храбро спасување.

Веста за оваа приказна се проширила со брзина на светлината, а набрзо завршила во локалниот весник, кој го интервјуирал непознатиот херој.

Излегува дека момчето, Саша Јергин, немало лесно детство. Татко му го напуштил, а мајка му била алкохоличар, а баба му го одгледала.

Саша е многу паметен, но на полицијата и е познат и по неговото хулиганство. Меѓутоа, неговата приказна се проширила и неколку семејства се понудиле да му помогнат нему и на неговата баба.

Херојството на Саша не само што ги спаси животите на двете мали девојчиња, туку веројатно и неговиот живот.

Убаво е да се видат такви добри дела, доколку Саша не скокнеше во вода тој ден, можеби неговиот живот немаше толку светла иднина денес.

Споделете ја оваа приказна за да му оддадете почит на Саша и да му посакате се најдобро во иднина.