Тато и кажува на својата 4-годишна ќерка дека ќе ослепи – таа кажала зборови што го скршиле

Тато и кажал на својата четиригодишна ќерка дека ќе ослепи, а таа изговорила пет зборови кои му го скршиле срцето. Рејчел Стефенс и Есен Мајклс не се обични членови на средношколскиот бенд. Рејчел, која е апсолвент, свири перкусии, а Есен, бруцош, свири на кларинет. Но, еден без друг, тие ќе имаа сосема поинакво средношколско искуство. Тоа е затоа што есента е слепа. На само 7 месеци, лекарите откриле тумор на мозокот во близина на нејзиниот оптички нерв кој не може да се оперира. Со текот на времето, туморот се зголеми.

Родителите им дозволиле на лекарите да ги отстранат оптичките нерви И кога Ејтум имаше само четири години, нејзините родители, Џејсон и Енџи Мајклс, им дозволија на лекарите целосно да ги отстранат оптичките нерви на нивната ќерка, заедно со делови од туморот. „Есен, жал ми е што мораме да го направиме ова“, се сеќава Џејсон како му рекол на своето девојче. „Веќе нема да можеш да гледаш.

„Во ред е, тато“, одговори таа. „Господ ќе чува за мене“. Нејзиниот одговор беше само вовед во оптимизмот и радоста со кои зрачи есента денес, пишува Фејтит . „Таа отсекогаш го имала овој фантастичен поглед на светот“, вели Енџи. „Се е позитивно. Ги привлекува луѓето, ги привлекува“. Откако годинава тргна во средно училиште, Есен, која се сеќава на светот околу неа и користи стап за да се движи по училишните ходници, се надеваше дека ќе маршира во училишен бенд.

Додека настапот на трибините значеше стоење во место со кларинет во рака, марширањето во бенд на полувремето на фудбалски терен беше предизвик за есен. Нерамната трева, во комбинација со кореографијата што не можеше да ја види, значеше дека соништата на есента да маршира во бенд беа надвор од секоја имагинација. Се додека не дојде Рејчел Стефенс. 17-годишната перкусионистка со нетрпение ја очекуваше својата последна година во бендот, кога неочекувано ја запозна Есен во кампот во текот на летото. Двајцата веднаш се спријателиле, а кога започнала учебната година, Рејчел несебично решила да стане водич на есента.

Тоа значеше да се откаже од својата последна шанса да маршира во бенд, и наместо тоа да биде очите на есента, каде што таа не може да гледа. Тоа е еден вид несебичност што ретко може да се најде кај возрасните, а камоли кај постарите во средно училиште. Но, според мајката на Рејчел, Ејми Браун, не е ни чудо што ги познавате Рејчел и Есен. „Токму тоа би го направила Есен“, рече Ејми. „Токму тоа би го направила Рејчел. Мислам дека веројатно затоа кликнаа толку добро“.