Тврди дека грее 80 квадрати за 630ден месечно: Иван измисли нов начин на греење, а трошоците се смешни (ВИДЕО)

„Навлеговме во ова како хоби затоа што имаме две големи куќи кои ги загреваме со топлински пумпи и одлично функционира, но греењето со магнети е пет пати поисплатливо“

Греењето на пелети, со помош на топлински пумпи, соларни панели, климатизери со инвертер и слично, се сите решенија од поновата генерација кои бараат не толку мали трошоци, а греењето со магнет, за кое многу се зборува во последните години поради нејзината економија, исто така, пристигна во овие области.

Во работилницата на познатиот словенски иноватор Иван Јакобовиќ, пред неколку години е создаден изум за кој хрватските медиуми многу пишуваа, а кој го привлече вниманието на сите оние кои патат од високите сметки за парно во зимските месеци. Овој роден во Славонија претходно стана познат со фабрика за биодизел со нула проценти сулфур, додека неговиот последователен изум за греење со магнети ги заинтересира и развивачите од домашна компанија.

„Сакавме да направиме поинаква машина, но не излезе како што очекувавме, па сосема случајно ни падна на памет да направиме нешто ново и да се обидеме дали навистина функционира греењето со магнет“, вели косопственикот на компанијата. , кој по професија е програмер.

„На ова навлеговме од хоби затоа што имаме две големи куќи кои ги грееме со топлински пумпи и одлично функционира, но греењето со магнети е пет пати поисплатливо“, посочува нашиот соговорник, кој потоа го објаснува принципот на работа на оваа. уред. Сепак, иако системот е секако интересен од техничка гледна точка, останува прашањето за практична употреба и можности за инсталација.

„На вратилото на електричниот мотор се поставува диск со постојани магнети, кој потоа се ротира, а над нив се поставува бакарна плоча која потоа ја загреваат. Според првите мерења кои се направени, месечните трошоци за затоплување на куќа од 200 квадрати и повеќе се околу 15 евра. Пресметката покажува дека греењето со магнети е приближно пет пати поевтино од топлинските пумпи, а со оглед на тоа дека пелетите се пет пати поскапи од топлинските пумпи, излегува дека греењето на пелети е 25 пати поскапо отколку со магнети“, вели нашиот соговорник. кој забележува дека месечно за троши 320 евра на две обични соби кои ги грее на пелети.

Но, ваквото греење не е погодно за затоплување на станови бидејќи произведува многу бучава, а е резервирано за куќи, поточно за подрумски простории.

„Засега во Србија има неколку луѓе кои повеќе од четири години се греат на магнети. Не контактираше човек кој грее викендица од 80 квадрати по цена од 1.200 динари месечно“ (20 км), вели нашиот соговорник, кој забележува дека се повеќе луѓе се заинтересирани да се префрлат на овој тип на греење.

Секако, првична инвестиција има и во овој случај, а според нашиот соговорник, поставувањето на уред кој се грее со помош на магнети чини околу 2.000 евра, но потребно е да се најдат и мајстори со соодветно знаење кои би можеле да инсталираат таков уред во вашиот дом.