Тие посвоија дете кое ја има истата болест како и нивниот син

Родителите посвоиле дете од Кина кое ја има истата болест како и нивниот 6-годишен син Таг. Тоа е хемофилија, нарушување на крвта што може да доведе до внатрешно крварење. Моника и Џош Појнтер од Кентаки беа горди родители на 6-годишната Таг кога им беше дадена можност да посвојат 9-годишно момче Треј од Кина. Двојката веднаш се согласи да го одведе Треј дома, не само затоа што едвај чекаа да го прошират своето семејство, туку знаеја дека Таг и Треј наскоро ќе бидат пријатели.

Имено, Таг е роден со хемофилија, крвно пореметување кое може да доведе до внатрешно крварење и бара доживотно лекување. Иако болеста е многу ретка, излегува дека и Треј ја има. Кога дознале, Моника и Џоши добиле потврда дека Треј навистина е вистинската личност за проширување на семејството.

До пред 10 години, децата со хемофилија во Кина не можеа да бидат посвоени и да живеат во сиропиталишта. Кога Моника и Џош го видоа Треј на видеото тој беше во инвалидска количка што беше голема разлика во споредба со Таг кој трчаше без никакви проблеми бидејќи ја добиваше сета потребна грижа и внимание. Но, без оглед на тоа, Треј секогаш беше весел.

Појнтерс отпатува во Кина за да го донесат Треј дома. Веднаш ги прегрна сите. Моника рече: „Имаше голема, убава насмевка на лицето“. Кога го донеле дома, состојбата на Треј значително се подобрила. „Не сум сигурен дека знаеле дека другите може да ја имаат оваа болест, а кога Треј виде дека Таг зема лекови и дека не мора да се грижи за крварењето, брзо се прилагоди на својот нов начин на живот“, рече Моника.

Треј и Таг сега се вистински браќа и најдобри пријатели. Моника рече: „Го донесовме во инвалидска количка, а како што можете да видите, тие сега скокаат на трамболини, возат велосипеди, трчаат и се качуваат по дрвја“.

Сега кога го имаат Треј, нивното семејство изгледа комплетно и ги охрабрува другите да размислуваат за посвојување: „Ако некој размислува за посвојување… Ако е во твоето срце, тоа е во твоето срце со причина. Веројатно некое дете ти тропа на вратата на срцето. Тој чека да го најдете“.