Тие се спремни за што и да се случи со светот. Секој ден учат нешто ново за тоа како полесно да преживеат доколку дојди до било каква катастрофа

Се започнало пред 11 години кога не можела да го наполни мобилниот телефон поради краток прекин на струја. Тогаш сфатила дека доколку биде трајно без струја, ќе биде во огромни проблеми. Таа започна да истражува начини како да се подготви за можна зомби апокалипса и наскоро таа и нејзиниот сопруг станаа дел од заедницата што се подготвува, група луѓе кои се подготвуваат за секакви краеви во светот.

Имаат мала фарма за животни и градина, а работат и на изградба на оранжерии и внесување на повеќе животни. Морган исто така е во процес на копање бунар за да го направи нејзиниот дом 50 отсто самодоволен во следните пет години.

„Толку многу работи се надвор од нашата контрола – природни катастрофи, сообраќај, напади, загадена вода и слично. Погледнете колку бевме неподготвени за пандемија. Само тоа треба да биде доволно за да ги задржиме луѓето на залиха неколку недели, само во случај“, рече таа. Таа и нејзиниот сопруг се искусни ловци и можат да ги користат своите вештини за да го нахранат семејството во случај на каква било катастрофа.

Морган исто така вели дека не сака да зависи од другите и да учи нови вештини секој ден. “Постојано учам. Не сакам да купувам леб, па месам свој. Тогаш сфатив дека за тоа ми треба пченица, па сега ја имаме”, рече таа и додаде дека ги учи своите деца дека можат да бидат што сакаат, но се надеваат дека таа ги впила со својата решителност, подготвеност и самоодржливост да бидат подготвени за сè што животот ќе им фрли на патот.

“Можете да бидете подготвени и да живеете нормален живот. Подготовките се дел од вашиот живот, а не самиот живот. Секој човек може да биде подготвен, без разлика каде живее и колку пари има. Никогаш не е доцна – освојте го утрешниот ден со денешната подготовка“, рече таа.