Тие со години живеат и работат во Канада и тврдат: Ова е вистинската вистина за животот преку граница

Не е се мед и млеко Во потрага по подобар живот, многумина решија да остават сè и да заминат во далечни земји. Иако многумина мислат дека грижата тече низ медот и млекото и дека лесно се заработуваат пари, судејќи според изјавите на луѓето кои со години живеат и работат во Канада, вистината е малку поинаква. На социјалната мрежа Редит имаше дискусија за тоа како всушност изгледа животот во странство, а еве што можеше да се прочита меѓу другото:

„Огромни растојанија меѓу градовите. Буквално е поевтино да се лета до Европа отколку до многу други места во Канада“. „Зимите се движат од сурови до неверојатно брутални, во зависност од тоа каде живеете. Со оглед на студот и снегот, деновите се исто така пократки“. „Лудо високи трошоци за живот. Кириите се високи, куќите недостапни, претплатите за мобилни телефони се скапи, млечните производи се скапи, како и алкохолните пијалоци, особено во кафеаните“.

„Мора да имате автомобил. Освен ако животот ви е многу ограничен во однос на патувањето и никогаш не го напуштате вашиот град освен со воз (ова е само ако живеете на исток). Во некои градови не можете ни да бидете сигурни за автобуски превоз.“ „Автопатиштата и инфраструктурата се многу лоши. Овде не зборувам за поправки, туку за дизајн и мислам дека имаат сличен проблем во САД“.

„Да се ​​живее блиску до САД значи дека американските медиуми често доминираат со канадските. Канаѓаните често посветуваат повеќе внимание на американските избори отколку, на пример, на нивните. „Ме изненадува тоа што се уште никој не спомнал колку е скапо да се оди на забар“.

„Поседување недвижен имот. Многу луѓе не можат ни да сонуваат да престанат да плаќаат кирија и да купат стан“. „Фактот дека полицијата лекува ментална здравствена криза. Мислев дека моите пари од даноците се трошат за здравствена заштита“.