Тито запалил томпус во Белата куќа, а Никсон му рекол: пушењето е забрането – Одговорот на Тито бил убиствен (ВИДЕО)

Претседателот на СФРЈ, Јосип Броз Тито, во 1971 година беше гостин на Соединетите Американски Држави и таму беше пречекан со највисоки почести што се очекуваат за странски државник. Броз внимателно ги градеше односите и со Истокот и со Западот, истовремено развивајќи ја домашната индустрија, штитејќи ги правата на работниците и суверенитетот на државата.

Колку Тито бил почитуван во светот сведочат многу видеа од неговите посети на земји низ планетата. Сепак, една од анегдотите што кажува многу за оваа почит се случи токму во Белата куќа, за време на посетата во 1971 година. Имено, пушењето било строго забрането во Белата куќа, а таму никој не помислил да запали цигара.

Исто така, во тоа време нетрпеливоста на режимот во Вашингтон и Куба на Фидел Кастро беше на врвот. Знаејќи го сето ова, Тито среде средба со Никсон, пред новинарите и фоторепортерите, извади томпус и го запали.

И не каков било томпус. Кубанец, кој му го подарил самиот Фидел. Господине претседателе, не пушиме овде во Белата куќа – зачудено му рекол Никсон. Тито го погледна, продолжи да пуши, се насмевна и ладно рече: Браво за тебе!

Никсон повторно не ја спомна оваа забрана до крајот на состанокот.