Тој го купил островот за 10.000 фунти, шеик му понуди 50 милиони долари за да го продаде, а тој ја одбил понудата

Брендон Гримшоу бил 49-годишен уредник на весник кога го правел она што другите го прават само во сон: купил напуштен остров во Индискиот Океан, кој се појавил заедно со гласините за закопано пиратско богатство.

Брендон Гримшоу бил уредник на весник на околу триесет години кога го правел она што другите го прават само во сон: Купил напуштен остров во Индискиот Океан, кој се појавил заедно со гласини за закопано пиратско богатство.

Брендон Гримшоу купи мал ненаселен остров на Сејшелите за 10.000 фунти, кога имаше помалку од четириесет години.

Сакав да купам остров. Не можам да ти кажам зошто “, рече тој во интервју за Радио Нов Зеланд. „Никогаш немав чувство дека сакам да купам парцела на поголемите острови.

Неговите претходни напори да купи еден од стотиците острови во архипелагот не успеаја, но кога дојде до информација дека островот е понуден на продажба, тој веднаш отиде таму. „Веднаш штом пристигнав на островот, веднаш знаев дека ќе го купам. По пријателски разговор со сопствениците, зделката била склучена четири минути пред полноќ.

„Си реков:„ Боже мој, што направи? „Тој изјави за Радио Нов Зеланд. Во интервјуата тој го опиша островот како „непробоен грмушка со малку знаци на фауна“. Пливањето или веслањето беа потребни за да се стигне од едната и другата страна.

Првиот предизвик беше да се просее патеката низ густи грмушки и дрвја, и дури тогаш можеше да види што точно има да понуди островот и што да прави.

Оттогаш, и со помош на еден локален човек, Рени Лафортен, кого го ангажираше да му помогне, тие засадија 16.000 дрвја, привлекоа илјадници птици и се грижеа за успешна заедница огромни желки, од кои ниту една не беше во близина кога тој прв го купи островот. заедно направија околу 5 километри патеки на островот.

Додека ги правеше патеките што го минуваа островот, заедно со Рени, Брендон започна да го опремува својот нов дом. Додека Рене доаѓаше само периодично на островот, Брендон живееше на него со децении, не оди никаде. Јас сум целосно.

Рене Лафортен почина во 2007 година, на 81-годишна возраст, а Брендон остана сам. Островот привлече околу 2.000 нови видови птици и повеќе од сто џиновски желки кои веќе се на работ на истребување во остатокот од светот, вклучувајќи ги и Сејшелите.

Благодарение на напорите на Гримшоу, две третини од фауната на Сејшелите сега живеат на некогаш напуштениот остров.

Пред неколку години, принцот од Саудиска Арабија му понуди на Брендон Гримшоу 50 милиони долари за островот, но Робинсон одби, велејќи:
„Не сакам островот да стане омилена дестинација за одмор на богатите. Подобро е да биде Национален парк во кој секој може да ужива “.

И во тоа успеа, бидејќи во 2008 година, островот навистина беше прогласен за Национален парк. Брендон Гримшоу почина на 10 јули 2012 година и неговиот остров беше ставен под заштита на државата.

Што се однесува до гласините за закопаното богатство, тој сè уште не го најде.