Тој поминал 20 години во затвор, ослободен е откако неговиот брат близнак го признал убиството

Човек кој е погрешно осуден за убиство по 20 години излегол од затвор, откако неговиот брат близнак признал дека тој е тој што го извршил делото, пишува Дејли Мејл. Кевин Дугар (44) беше ослободен од затворот во Чикаго оваа недела, девет години откако неговиот брат близнак Карл Смит, во писмо испратено до него, го призна убиството во 2003 година. „Морам да си ја олеснам душата пред да ме убие“, напиша Смит во 2013 година. „Сакам само да признаам и се молам да ми простиш.

Смит дури потпишал официјална изјава и контактирал со адвокатите на Дугар, но судијата одбил да го повтори судењето во 2018 година, бидејќи Смит го признал убиството додека отслужувал 99-годишна затворска казна за упад во куќа во 2008 година кога беше рането шестгодишно дете. во главата. Смит изјавил дека неговиот брат, кој подоцна бил неправедно осуден, ја напуштил забавата на која и двајцата не биле присутни кога се случило пукањето. Признал и дека подоцна се вратил дома, се пресоблекол и потоа продолжил да ги посетува клубовите со својот брат.

Подоцна призна дека не кажал ништо на судењето бидејќи не верувал дека неговиот брат ќе биде осуден. Откако завршил во затвор, рекол дека го нашол Бог таму и чувствувал потреба да ги исправи работите. Сепак, судијата го опиша признанието на Смит како „целосно неверодостојно“, бидејќи браќата често се преправаа дека се другиот и дека има „шема на погрешно претставување и измама“. До осмо одделение, близнаците се облекувале исто, делеле чорапи, чевли, па дури и сендвичи, изјавила нивната мајка во 2016 година и често ги сметале за „една личност“.

Смит дури имаше проблем да се идентификува на фотографиите што му беа прикажани за време на судењето во 2016 година. Нивната мајка, била на сведочењето на Смит и наводно била многу вознемирена кога обвинителството не му поверувало на нејзиниот син. „Тој не би лажел за тоа“, рече таа. Пресудата подоцна беше поништена од Апелациониот суд откако Центарот за погрешни пресуди поднесе жалба на случајот, а новиот судија оцени дека поротата дефинитивно ќе ја промени пресудата кога ќе ги слушне новите докази.

Според условите за ослободување, Дугар првите 90 дена ќе престојува во преодна станбена зграда. По излегувањето од затвор, семејството и пријателите го пречекаа и го почестија со порција пилешки крилца.